IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis преговаря за придобиване на дял във водородния бизнес на Faurecia и Michelin

Съвместното предприятие Symbio съответства „перфектно“ с плановете на автомобилния концерн по отношение на внедряването на водород, изтъква Карлос Таварес

13:49 | 23.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis NV стартира преговори с френските доставчици на компоненти Faurecia и Michelin за придобиване на „съществен“ дял в тяхното съвместно предприятие Symbio, производител на системи с горивни клетки за водородна мобилност, съобщава Ройтерс.

Stellantis, третият по големина производител на автомобили в света, пусна в продажба задвижвани с водород микробуси със среден размер в края на миналата година и иска да разшири гамата от автомобили с подобно задвижване в Европа през 2024 г. и в САЩ през 2025 г., „като същевременно проучва допълнително възможностите за тежкотоварни автомобили“.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес каза, че техническата пътна карта на Symbio "перфектно" съответства на плановете за внедряване на водород на автомобилния концерн в Европа и в САЩ.

 „Този ход ще насърчи скоростта на развитие при предоставянето на продукти с ниски нива на емисии на нашите клиенти, отвъд традиционните електрически превозни средства“, изтъква Таварес.

Навлизането на Stellantis "ще ускори и глобализира растежа на Symbio", посочва от своя страна изпълнителният директор на Faurecia Патрик Колер.

По-рано тази година Symbio обяви своя проект HyMotive за ускоряване на индустриализацията, с план за увеличаване на общия производствен капацитет във Франция до 100 хил. системи годишно до 2028 г., като същевременно генерира 1000 допълнителни работни места.

Сделката, за която не бяха предоставени финансови подробности, се очаква да бъде финализирана през първата половина на следващата година, става ясно от съвместното заявление на трите компании.

През октомври Европейската комисия (ЕК) осигури 213 млн. евро на Faurecia за нейната водородна програма Hydrogen IPCEI. Проектът предвижда да се разработят нови поколения водородни резервоари, както газообразни, така и течни, до края на 2027 г.

През юли ЕК упълномощи 15 държави членки от Европейския съюз (ЕС) да осигурят публично финансиране до 5,4 млрд. евро по програмата за проекти от общ интерес в подкрепа на развойната дейност и внедряването на водородни технологии в региона.

Други френски компании като Gaztransport & Technigaz и McPhy Energy също са получили средства за разработване на гигафабрики за водородни проекти като част от схемата IPCEI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още