IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola ще продаде до 75 водородни камиона Tre на разработчик на горивни клетки

От своя страна Plug Power ще осигури система за втечняване за проекта на Nikola за водороден хъб в Аризона

11:30 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Nikola Corp. ще продаде до 75 водородни камиона Tre в рамите на три години на разработчика на технологии за горивни клетки Plug Power Inc., съобщава Ройтерс.

Електромобилите концерни искат да се възползват от влизащите в сила от 2023 г. американски данъчни стимули, част от приетия през август Закон за намаляване на инфлацията (IRA), за да намалят разходите.

Plug Power ще прикачи своите цистерни за течен водород към водородно-електрическите влекачи на Nikola, чиито доставки ще започнат следващата година, за да транспортира зелено водородно гориво в рамките на Северна Америка.

Компанията също така ще осигури система за втечняване за проекта на Nikola за водороден хъб в Бъкай, Аризона, който първоначално ще произвежда 30 метрични тона газ на ден с идеята този капацитет да се увеличи до 150 метрични тона на ден.

От Nikola посочват, че зеленият водород от съоръжението ще даде възможност за по-нататъшното внедряване на влекачите Tre на пазара.

От своя страна Plug Power ще доставя на Nikola 125 метрични тона на ден зелен водород, като последният ще може да се възползва и от по-големи обеми.

По-рано тази година Nikola заяви, че стимулите, осигурени от IRA, ще помогнат на компанията да намали разходите за своите електрически камиони и за бизнеса с водородна енергия.

Компанията планира да изгради до 60 водородни зарядни станции до 2026 г.

В края на октомври Nikola си осигури доставки на водород чрез договор с KeyState Natural Gas Synthesis. Обектът на KeyState с площ над 7000 акра (около 28 хил. декара), предвиден за строеж в Пенсилвания, се очаква да бъде въведен в експлоатация през 2026 г. и също така ще доставя амоняк и карбамид за промишлените и транспортните пазари.

Според плановете KeyState ще му доставя до 100 тона на ден нисковъглероден водород, който може да покрие търсенето до 2500 броя водородни влекача.

Това количество водород може да измести от пазара над 193 млн. литра дизелово гориво годишно, изтъква Nikola.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още