IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Nikola надминаха пазарните очаквания заради силните доставки

От началото на годината компанията е доставила 111 камиона, която обаче значително изостава от годишната цел от 300-500 бройки

18:15 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Nikola Corp. надмина пазарните очаквания по отношение на приходите за третото тримесечие, подкрепен от силните доставки към дилърите, съобщава Ройтерс. Новината оскъпи акциите на концерна с около 3% в началото на редовната търговия на Нюйоркската фондова борса.

Производителят на тежкотоварни електромобили се възползва от ангажимента на големите логистични компании да електрифицират автопарка си, осигурявайки си стабилни доставки през тримесечието.

Nikola успя да произведе 75 електрически камиона Tre, доставяйки 63 бройки през разглеждания период. Анализаторите очакваха производството на 70 камиона, според данни на Visible Alpha.

От началото на годината компанията е доставила 111 камиона, като по-рано заяви, че очаква да достави между 300 и 500 броя през 2022 г.

Nikola иска да се възползва от наскоро приетия Закон за намаляване на инфлацията, за да ограничи разходите при монтажа на превозни средства и производството на водородна енергия.

Нетната загуба на компанията се свива до 236,2 млн. долара през тримесечието, или 54 цента на акция, в сравнение с отчетената преди година загуба от 267,57 млн. долара, или 68 цента на акция.

Приходите на Nikola за тримесечието възлизат на 24,2 млн. долара, надминавайки прогнозите за 22,1 млн. долара, според анкета на Refinitiv.

Акциите на компанията от Финикс, Аризона, която загуби повече от две трети от стойността си през тази година, се търгуваха срещу 3,40 долара.

В края на октомври компанията обяви, че работи с KeyState Natural Gas Synthesis за създаването на първата в щата Пенсилвания верига на доставки на нисковъглероден водород. Nikola заяви, че се стреми към осигуряването на окончателно споразумение с производителя на водород за доставки за електрическите превозни средства на концерна, оборудвани с горивни клетки.

Обектът на KeyState с площ над 7000 акра (около 28 000 декара) се очаква да бъде въведен в експлоатация през 2026 г. 

Nikola е основана от Тревър Милтън във Финикс, щата Аризона, през 2014 г. Милтън напусна компанията през 2020 г., след като се сблъска с разследване заради обвинения в подвеждане на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още