IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola си осигури доставки на нисковъглероден водород за своите влекачи

KeyState ще снабдява концерна с до 100 тона на ден нисковъглероден водород, което покрива търсенето до 2500 влекача с горивни клетки

17:43 | 31.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Nikola Corp. обяви, че работи с KeyState Natural Gas Synthesis за създаването на първата в щата Пенсилвания верига на доставки на нисковъглероден водород, съобщава Ройтерс.

Nikola заяви, че се стреми към осигуряването на окончателно споразумение с производителя на водород за доставки за електрическите превозни средства на концерна, оборудвани с горивни клетки.

Обектът на KeyState с площ над 7000 акра (около 28 000 декара) се очаква да бъде въведен в експлоатация през 2026 г. и също така ще доставя амоняк и карбамид за промишлените и транспортните пазари.

Междувременно Nikola продължава работата по изграждането на електрически влекач с водородни горивни клетки, който предлага пробег с едно зареждане от около 800 километра. Пълното зареждане с водород на превозното средство отнема по-малко от 20 минути.

Производителят добавя, че според плановете KeyState ще му доставя до 100 тона на ден нисковъглероден водород, който може да покрие търсенето до 2500 броя водородни влекача.

Това количество водород може да измести от пазара над 193 милиона литра дизелово гориво годишно, изтъква Nikola.

Водородът с ниско съдържание на въглерод ще помогне на компанията да се възползва от наскоро приетия Закон за намаляване на инфлацията. Според него компаниите, които произвеждат водород, ще получават до 3 долара на килограм гориво за първите пет години.

През август президентът на Nikola Микаел Лошелер, който преди това ръководеше германската автомобилна марка Opel, заяви, че компанията ще се превърне в “Tesla при камионите“ през следващите години.

Nikola е основана от Тревър Милтън във Финикс, щата Аризона, през 2014 г. Милтън напусна компанията през 2020 г., след като се сблъска с разследване заради обвинения в подвеждане на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Хахахах - и за какво им е водородчец за картонените им моделчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още