IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ започва делото срещу основателя на Nikola Тревър Милтън

Прокурорите обвиняват бившия ръководител на компанията в подвеждане на инвеститорите, предоставяйки им невярна информация относно производствения напредък

14:30 | 12.09.22 г.
Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg
Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Съдебният процес срещу Тревър Милтън, основател и бивш главен изпълнителен директор на Nikola Corp., когото прокурорите в САЩ обвиняват в умишлено подвеждане на инвеститорите относно плановете на производителя на електрически и водородни камиони, трябва да започне в понеделник с подбор на съдебни заседатели във федералния съд на Манхатън, съобщава Ройтерс

Според прокурорите Милтън се е опитал да измами инвеститорите относно технологията на компанията още през 2019 г. Той напусна Nikola през септември 2020 г., след като продавачът на къси позиции Hindenburg Research обвини концерна в измама.

40-годишният Милтън пледира невинен по две обвинения за измама с ценни книжа и две обвинения в измама посредством интернет. Неговите адвокати посочват, че Милтън не е имал намерение да подвежда инвеститори и че други мениджъри на Nikola, включително неговият главен съветник, са одобрили изявленията на Милтън.

Обвиненията срещу Милтън бяха заведени миналата година. Прокурорите заявиха че той е направил неверни изявления относно напредъка на Nikola в разработването на технологията си. Неуместните изявления на Милтън включват изказването, че компанията е изградила задвижван с електричество и водород пикап Badger чрез собствени батерии, въпреки че той е бил наясно, че Nikola всъщност купува тези компоненти от доставчици. Също така Милтън е посочил, че стартъпът е постигнал напредък в разработването на Nikola One – електрически влекач, въпреки че е знаел, че превозното средство е било далеч от реализация.

Изявленията на Милтън в социалните медии и подкасти са били насочени към инвеститорите на дребно, които бяха привлечени от фондовия пазар по време на първите огнища на коронавирус през 2020 г.

Милтън е обвинен и в измама срещу бившия собственик на неговото ранчо в Юта, който каза в гражданско дело, че е приел опции за акции на Nikola като част от трансакцията въз основа на твърденията на бившия главен изпълнителен директор за компанията.

До момента Nikola е похарчила над 20 млн. долара за правна защита за Милтън, според наличните документи.

Компанията излезе на борсата през юни 2020 г. чрез сливане със SPAC дружеството VectoIQ Acquisition Corp. Пазарната стойност на Nikola надхвърли 33 млрд. долара в месеца на своето листване, като сега се е свила до под 3 млрд. долара.

През декември Nikola се съгласи да плати 125 млн. долара за извънсъдебно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ относно обвиненията, че компанията е измамила инвеститорите, като ги е заблудила относно своите продукти, техническия напредък и търговските перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още