IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola отчете първи приходи от продажба на своите електрически камиони

Компанията предупреди, че доставките на камиони през тази година ще бъдат в долната граница на целевия диапазон заради нарушените вериги на доставка

14:04 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Nikola Corp. отчете първите си значими приходи, но предупреди, че доставките на камиони през тази година ще бъдат в долната граница на целевия диапазон заради нарушените вериги на доставка, съобщава Bloomberg.

Приходите от продажби на концерна за второто тримесечие достигат 18,1 млн. долара, с което базираната във Финикс компания надминава очакванията на анализаторите.

Nikola също отчете по-малка от очакваното загуба от 25 цента на акция.

Въпреки че концернът потвърди прогнозата си за доставките на камиони за 2022 г., той очаква резултатите да бъдат по-близо до долната граница на целевия диапазон от 300 до 500 броя, изтъква финансовият директор Ким Брейди по време на конферентен разговор с анализатори. 

Nikola е успяла да изгради 50 електрически влекача, задвижвани с батерии, през тримесечието, което попада в долната граница на предишните ѝ насоки за 60 броя. Освен това компанията е доставила 48 камиона на дилъри, пропускайки собствената си прогноза.

Стартъпът се приема като лидер при електрическите тежкотоварни превозни средства, където ще се конкурира с Tesla и традиционни концерни като Volvo AB. В същото време Nikola се опитва да подобри репутацията си, след като понесе глоба от 125 млн. долара от американските регулатори заради предполагаемо подвеждане на инвеститорите. Компанията се сблъска и със забавяне на производството, което допълнително влоши отношенията с инвеститорите.

Nikola очаква производството ѝ да нарасне значително през второто полугодие, изтъква Брейди. Компанията има за цел да достави между 65 и 75 камиона през настоящото тримесечие. Тя ще трябва да увеличи доставките до около 200 броя през последното тримесечие на годината, за да достигне долния край на целевия си диапазон.

Производството е възпрепятствано от забавените доставки на батерии от доставчика Romeo Power, който Nikola обяви, че ще придобие по-рано тази седмица.

Компанията също така разкри местоположението на три водородни станции в Калифорния, пазар, на който ще стартира своя бизнес с камиони, задвижвани с горивни клетки.

Nikola отдавна планира да изгради национална мрежа от станции за водородни влекачи. Въпреки това компанията се натъкна на множество препятствия при осигуряването на разрешителни за строеж и въвеждане в експлоатация.

Концернът приключи тримесечието с 529,2 млн. долара в брой.

Набиране на капитал

Във вторник акционерите одобриха емитирането на нови акции, които потенциално да позволят на компанията да набере капитал. Това гласуване беше отлагано няколко пъти, тъй като инвеститорите на дребно, които са значителна част от инвеститорската база на Nikola, не успяха да заявят своето желание за гласуване.

Тревър Милтън, основател и бивш изпълнителен председател на Nikola, ще бъде изправен пред съда следващия месец заради обвинения в предполагаемо подвеждане на инвеститорите относно технологичния капацитет и бизнес перспективите на компанията, докато е бил начело. Той подаде оставка през 2020 г. и беше призован пред съда като част от разследване на Министерството на правосъдието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още