IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще разработва съвместно с Vulcan Energy проект за геотермална енергия

Начинанието трябва да осигури възобновяема топлина за производствения комплекс Stellantis в Рюселсхайм

12:37 | 17.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Stellantis планира да инвестира в проект за геотермална енергия в Германия съвместно с разработчика на литий Vulcan Energy Resources, за да диверсифицира източниците на енергия за своя монтажен завод в Рюселсхайм, съобщава Ройтерс.

Проектът за геотермална енергия ще осигури възобновяема топлина за комплекса на Stellantis, където се произвеждат моделите DS 4 и Opel Astra.

Първоначално Vulcan ще извърши предварително проучване за осъществимост за разработването на проекти за геотермална възобновяема енергия в Рюселсхайм.

Компаниите ще търсят възможности за публично финансиране, за да ускорят работата по проекта, добавят от Vulcan.

Stellantis, която притежава 8-процентен дял във Vulcan, иска да осигури финансиране за осигуряването на 50% от проекта след завършване на неговата първа фаза.

Автомобилният производител се ангажира да увеличи дела на електромобилите от своите продажби в Европа на 100% до 2030 г. Наскоро Stellantis подписа сделка с австралийската миннодобивна компания Element 25 за доставка на манганов сулфит за производството на батерии за електромобили.

Vulcan вече има сделка със Stellantis за доставка на литий от своя обект в долината на Горен Рейн.

През септември Stellantis обяви, че се стреми да произвежда собствена енергия за своите монтажи заводи в Европа на фона на поскъпващата електроенергия в региона. „Обсъждаме значителни инвестиции за производство на собствена енергия в нашите индустриални обекти“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Карлос Таварес пред журналисти. „Решението ще бъде взето през следващите няколко седмици, ако не и през следващите няколко дни“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Лека-полека ТЕЦовете си заминават в историята - и газовите и въглищните и петролните ... Заводът на Audi в Унгария използва от няколко години геотермално отопление за съоръженията си , а ток от покривните си фотоволтаици . Съоръжението е второто въглеродно неутрално такова за фирмата ... А туканка антиваксърете-газовици са готови да лежат под/върху тръбите на най-сигурният и надежден газодоставчик , от най-мирната държава с хилядите ракети , дето си взриви СП и СП2 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още