IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda ще произвежда съвместно с GM нов вид система с водородни горивни клетки

Системата ще намери приложение както при леките коли, така и при търговски превозни средства, стационарни водородни електроцентрали и строителна техника

10:19 | 02.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co. заяви, че ще започне да произвежда още тази година нова система с водородни горивни клетки, разработена съвместно с General Motors Co., и постепенно ще увеличи продажбите до края на това десетилетие в опит да разшири бизнеса си с водород, съобщава Ройтерс.

Honda се стреми към годишни продажби на новата система от около 2000 броя към средата на това десетилетие, споделя компанията, която очаква впоследствие да увеличи обемите до около 60 хил. броя годишно до 2030 г.

Японският автопроизводител иска да разшири използването на новата система не само за собствените си електрически превозни средства с горивни клетки (FCEV), но и за търговските превозни средства, стационарните водородни електроцентрали и строителната техника.

Honda ще започне производството на системата за водородни горивни клетки чрез съвместното си предприятие с GM през тази година, споделя Шинджи Аояма, част от ръководния екип на Honda, пред журналисти в Токио.

Със системата от "следващо поколение" компанията се стреми да увеличи повече от два пъти издръжливостта в сравнение със своята по-стара система с горивни клетки и да намали разходите с две трети.

„Въпреки че търговските превозни средства се използват по целия свят, те вероятно ще бъдат електрифицирани по подобие на леките автомобили“, коментира Тецуя Хасебе, генерален мениджър на подразделението на Honda за развитие на водородния бизнес.

Това вероятно ще доведе до разминаване при камионите, използващи батерии, и тези, работещи с горивни клетки, добавя той.

През януари стана ясно, че Honda ще създаде ново подразделение в опит да укрепи и ускори бизнеса си с електромобили като част от своето мащабно преструктуриране. Промените са част от опита на японския производител да навакса преднината, която имат някои негови конкуренти по отношение на пазара на електрически автомобили, воден от Tesla Inc. и китайската BYD Co.

Японските концерни се забавиха с пренасочването си към този тип задвижване и рискуват да изостанат значително в международната надпревара.

Промените, влизащи в сила от 1 април, предвиждат новото подразделение да консолидира стратегията на Honda за електрификация и развитието на автомобили, мотоциклети и енергийни продукти като генератори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още