fallback

Путин одобри продажбата на местното финансово звено на Mercedes на руска компания

По този начин германската група се насочва към пълно изтегляне от Русия на фона на продължаващата война в Украйна

18:23 | 06.02.23 г. 5

Руският президент Владимир Путин одобри продажбата на местното подразделение за финансови услуги на Mercedes-Benz AG на руския автомобилен дилър Avtodom, с което германският автомобилен концерн се насочва към пълно изтегляне от Русия, съобщава Ройтерс.

Миналия март Mercedes преустанови производството в своята местна фабрика и спря износа, като през октомври заяви, че възнамерява да се раздели с всички свои активи в страната, като продаде останалия си бизнес на местен инвеститор.

Напускането на германската компания отразява мащабното загърбване на Русия от страна на множество западни фирми на фона на продължаващата война на Москва в Украйна и наложените ѝ санкции в тази връзка.

Според руското законодателство от Путин се изисква да одобри продажбата на дялове в руски финансови или енергийни предприятия, докато одобрението на регулатор е необходимо при сделки, включващи фирми от така наречените „неприятелски“ страни, които са наложили санкции срещу Русия.

В понеделник Путин подписа заповед, с която одобрява продажбата на Mercedes-Benz Bank Rus - подразделението на автомобилната компания за финансови услуги в Русия - на Avtodom, която е специализирана в продажбите на премиум автомобили.

Avtodom заяви, че сега се надява да получи разрешение от правителствена комисия до края на февруари, за да финализира сделката за всички руски активи на Mercedes-Benz, включително за фабриката край Москва, където дилърът ще се опита да възстанови производството, замразено преди почти година.

Условията на сделката между Mercedes и Avtodom не са оповестени.

Руската автомобилна индустрия, която беше зависима от западните инвестиции и технологии, е един от най-сериозно засегнатите сектори в страната от санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна.

Местното автомобилно производство спадна с 67% през 2022  г. до едва 450 хил. превозни средства – най-ниското ниво от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 06.02.23 г.
fallback
Още от Новини виж още