IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин одобри продажбата на местното финансово звено на Mercedes на руска компания

По този начин германската група се насочва към пълно изтегляне от Русия на фона на продължаващата война в Украйна

18:23 | 06.02.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин одобри продажбата на местното подразделение за финансови услуги на Mercedes-Benz AG на руския автомобилен дилър Avtodom, с което германският автомобилен концерн се насочва към пълно изтегляне от Русия, съобщава Ройтерс.

Миналия март Mercedes преустанови производството в своята местна фабрика и спря износа, като през октомври заяви, че възнамерява да се раздели с всички свои активи в страната, като продаде останалия си бизнес на местен инвеститор.

Напускането на германската компания отразява мащабното загърбване на Русия от страна на множество западни фирми на фона на продължаващата война на Москва в Украйна и наложените ѝ санкции в тази връзка.

Според руското законодателство от Путин се изисква да одобри продажбата на дялове в руски финансови или енергийни предприятия, докато одобрението на регулатор е необходимо при сделки, включващи фирми от така наречените „неприятелски“ страни, които са наложили санкции срещу Русия.

В понеделник Путин подписа заповед, с която одобрява продажбата на Mercedes-Benz Bank Rus - подразделението на автомобилната компания за финансови услуги в Русия - на Avtodom, която е специализирана в продажбите на премиум автомобили.

Avtodom заяви, че сега се надява да получи разрешение от правителствена комисия до края на февруари, за да финализира сделката за всички руски активи на Mercedes-Benz, включително за фабриката край Москва, където дилърът ще се опита да възстанови производството, замразено преди почти година.

Условията на сделката между Mercedes и Avtodom не са оповестени.

Руската автомобилна индустрия, която беше зависима от западните инвестиции и технологии, е един от най-сериозно засегнатите сектори в страната от санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна.

Местното автомобилно производство спадна с 67% през 2022  г. до едва 450 хил. превозни средства – най-ниското ниво от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ура, ще будет новая дъскорезница! Ковчези трябват за Груз 200. Завод на Форд вече сме превърнали в дъскорезница, но капацитет не стига, груз 200 многа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Честито на печелившите от Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Проблемът, ако се избере да се строи централа, е как ще убедим обществото да купува скъпата й енергия на цена 75 - 80 евро за мегаватчас, при положение, че същата енергия може да се купи по 35 - 40 евро за мегаватчас, каза Хиновски.https://***.investor.bg/a/472-energetika/221694-temenuzhka-petkova-zapochva-razgovorite-s-rosatom-za-aets-belene
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Къде е тавана https://***.eso.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
https://btvnovinite.bg/bulgaria/temenuzhka-petkova-uspokoi-rezhim-na-toka-njama-da-ima.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още