fallback

Евродепутатите одобриха забрана за нови бензинови и дизелови коли след 2035 г.

Новите градски автобуси в ЕС ще трябва да са с нулеви емисии до 2030 г. и да намалят с 90% въглеродните емисии в следващите десетина години

18:06 | 14.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Законодателите от Европейския съюз дадоха окончателната си благословия за споразумение, което ще започне да премахва от пазара автомобилите с двигатели с вътрешно горене, което ще доведе до драстична промяна в автомобилната индустрия на континента, предава Bloomberg. 

Европейският парламент подписа споразумението, постигнато с държавите членки през миналата година, което изисква от производителите на автомобили да постигнат цел за нулеви емисии до 2035 г. Споразумението изисква те да намалят замърсяването с 55% през това десетилетие и представлява ключов стълб от общата цел на блока за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

„Тези цели създават яснота за автомобилната индустрия и стимулират иновациите и инвестициите на производителите на автомобили", заяви Ян Хуйтема, депутат, отговарящ за приемането на закона в парламента. „Закупуването и управлението на автомобили с нулеви емисии ще стане по-евтино за потребителите“. 

Пътният транспорт е един от секторите с най-много въглеродни емисии в ЕС, като генерира около една пета от емисиите на блока. По-късно във вторник Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, очерта и подобните правила за тежкотоварните превозни средства с план, който е малко по-скромен от целта за нулеви емисии до 2040 г.

Споразумението за автомобилите има глобални последици. Като най-голям търговски блок в света ЕС има репутацията на регион, който определя стандартите в световен мащаб и е дом на много от най-големите производители на автомобили като Volkswagen AG и Mercedes-Benz Group. 

В знак на промяна Ford Motor Co. заяви, че ще съкрати около 3 800 работни места в Европа, като най-засегнати ще бъдат работниците в Германия и Обединеното кралство.

Всички тежкотоварни превозни средства - и държавни, и частни, ще трябва да намалят с 90% въглеродните емисии в следващите десетина години, стана ясно от предложението на Европейската комисия, цитирано от Bloomberg. В изпълнение на плана камиони и автобуси ще трябва да намалят емисиите с 45% до 2030 година и след това с още 65% до 2035 година. Всички нови градски автобуси ще трябва да бъдат с нулеви емисии до 2030 година.

Тежкотоварният транспорт е отговорен за около 1/5 от емисиите въглероден диоксид на ЕС. Идеята на ЕК е към 2050 година почти всички превозни средства - и тежкотоварни, и автомобили, да бъдат с нулеви емисии, коментира зам.-председателят на ЕК, който отговаря за Зелената сделка, Франс Тимерманс по време на брифинг в Брюксел.

Декарбонизацията на тежките превозни средства е голямо предизвикателство - заради теглото им те трудно се електрифицират, а водородните технологии още са в начална фаза на разработване. Но въглеродните емисии от автомобилния сектор се увеличават непрекъснато от 2014 година насам и са повече от тези на морския и въздушния транспорт. В момента производителите на камиони имат задължението да намалят емисиите с 15% до 2025 година и с 30% до 2030 година, а 99% от превозните средства използват старите двигатели с вътрешно горене. 

В Европейския парламент по време на дебати за емисиите от транспорта беше коментирано, че автомобилите засега по-лесно могат да бъдат въглеродно неутрално, отколкото корабите и самолетите. Институцията одобри новите цели за намаляване на въглеродния диоксид от автомобилите и микробусите в рамките на пакета Fit for 55.

В оспорвано гласуване европейските депутати приеха актуализираните стандарти, които предвиждат нулеви емисии от новите автомобили и микробуси през 2035 година, с междинна цел за намаление от 55% от автомобилите и от 50% за микробусите до 2030 година. В подкрепа на споразумението в тази насока, постигнато по-рано в Европейския съвет, гласуваха 340 депутати, 279 бяха "против", а 21 се въздържаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 14.02.23 г.
fallback
Още от Новини виж още