IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оливер Блуме: Няма конфликт между електрификацията и екологичните горива

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group и Porsche AG определи дебата за синтетичните горива като "емоционален"

19:46 | 13.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group и Porsche AG Оливeр Блумe определи дебата за синтетичните горива като "емоционален" и каза, че няма конфликт между електрификацията и производството на такъв тип горива по време на пресконференция, съобщава Ройтерс.

Porsche е най-силният защитник на синтетичните горива като безвъглероден начин за задвижване на автомобили с двигатели с вътрешно горене сред всички германски производители на автомобили, на фона на разпаления дебат в Европа дали да се позволи на новите конвенционални автомобили да се задвижват с екологични горива и след 2035 г.

„Можем да коригираме данъчната политика, за да направим екологичните горива по-евтини... политиката трябва да подкрепя инвестициите, за да направи цените по-привлекателни“, изтъква Блуме. „Заслужава си. Не знам друга възможност за декарбонизиране на автомобили с двигател с вътрешно горене“, добавя той.

Т.нар. електронни, или екологични горива, са синтетични горива, които се произвеждат чрез синтезиране на уловените в атмосферата емисии въглероден диоксид или чрез водород, произведен от възобновяема енергия, или от въглеродно неутрална електроенергия.

Но дори и тези горива отделят въглероден диоксид в атмосферата, когато се изгарят от конвенционалните автомобили. Идеята тук обаче е, че тези емисии са равни на количеството въглероден диоксид, уловен в атмосферата или спестен при производството на синтетично гориво, което го прави въглеродно неутрално.

Германия, където производството на автомобили представлява крайъгълен камък за икономиката, поиска от Европейската комисия (ЕК) да освободи от забраната всички автомобили, задвижвани със синтетични горива. По този начин Берлин поставя под въпрос вече договорен план за намаляване на въглеродните емисии.

Впоследствие Италия се присъедини към Берлин в заплахата да наложи вето върху предложения закон, а правителството на премиера Джорджия Мелони твърди, че няма смисъл и излага на риск хиляди работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: andy... викаш , истината е в двигателите на ЗиЛ-130 , ориентировъчно около икономичното 60л тунджа на 100км ... от софето до морето спира два пъти да зареди ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
До: zelka007 То и в електрокарите на батерии няма нищо екологично, но е важно икономиката да върви. А след 20 години просто ще кажат, че са се объркали и ще предложат следващото "спасение". Както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
екологични синтетични горива ... :))) ... нещо като непорочно зачатие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още