IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия рискува опасен прецедент с оспорването на регламента на ЕС за колите

Берлин изнася вътрешнополитическите си затруднения в целия ЕС, изтъква испанският вицепремиер Тереза Рибера

11:43 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия може да създаде опасен прецедент, като оспори споразумението на Европейския съюз (ЕС) за постепенно премахване на новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., предупреди испанският вицепремиер Тереза Рибера, цитирана от Bloomberg.

Промяната в предложеното законодателство в последния момент може да наруши начина, по който блокът изработва ключови политики в бъдеще и да изпрати объркващи сигнали до инвеститорите и индустриите, планиращи преминаване към чиста енергия, посочи Рибера.

Германия, където производството на автомобили представлява крайъгълен камък за икономиката, поиска от Европейската комисия (ЕК) – изпълнителният орган на ЕС - да освободи от забраната всички автомобили, задвижвани със синтетични горива. По този начин Берлин поставя под въпрос вече договорен план за намаляване на въглеродните емисии.

Впоследствие Италия се присъедини към Берлин в заплахата да наложи вето върху предложения закон, като правителството на премиера Джорджия Мелони твърди, че няма смисъл и излага на риск хиляди работни места.

 „Това е разочароващо“, каза Рибера, която е и министър на околната среда на Испания и настоява за по-бързо намаляване на емисиите на въглероден диоксид. „Ами ако други правителства решат да направят нещо подобно по какъвто и да е въпрос? Процедурните правила са за всички”, категорична е тя.

Германската автомобилна индустрия осигурява работа на около 800 хил. души и генерира приходи от около 411 милиарда евро.

Испания се нарежда на второ място сред страните в Европа, които изграждат автомобили, като нейната индустрия стои зад 11% от годишния ѝ брутен вътрешен продукт (БВП). Премиерът Педро Санчес обеща да осигури повече от 4 млрд. евро, за да трансформира автомобилната индустрията и да превърне страната в център за електрически превозни средства.

Според Ривера ЕК не трябва да отлага окончателното си решение относно предложената забрана за продажба на конвенционални коли от 2035 г. Спорът може да бъде решен, например, чрез преговори за стандарта за емисиите Евро-7, за да се предотврати разцеплението при настоящото предложение и започването на дискусии от нулата, посочва още вицепремиерът.

Рибера отдава възраженията на Германия по въпроса с колите с двигатели с вътрешно горене на раздори в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц.

„Те може да се сблъскват с вътрешнополитически трудности, но сега са изнесли вътрешнополитическите си затруднения в целия ЕС“, категорична е Рибера, добавяйки, че блокът все още трябва да оцени въздействието на синтетичните горива върху целите за намаляване на въглеродните емисии.

Окончателното гласуване на забраната, договорена миналата година, беше насрочено за 7 март, но след възражението на Германия, то се отлага за неопределено време. Представители на страната и ЕС преговарят за намиране на компромис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още