IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АСЕА: Скокът в разходите около ЕВРО 7 ще е значително по-голям от оценката на ЕК

Нов анализ показва, че ръстът при разходите за изграждане на лека кола или микробус ще бъде около 2 хил. евро, а този при камионите и автобусите – близо 12 хил. евро

09:58 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предложените по-строги стандарти за емисиите при автомобилите ЕВРО 7 биха довели до преки увеличения на разходите, които ще бъдат от 4 до 10 пъти по-високи от тези в оценката на Европейската комисия (ЕК), показва ново проучване на Frontier Economics, публикувано на сайта на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Проекторегламентът на ЕК  ще увеличи производствените разходи за конвенционални леки коли, микробуси, камиони и автобуси, предупреждава Frontier Economics, чийто анализ изчислява ръста при разходите за изграждане на автомобил или микробус на около 2 хил. евро. Увеличението при дизеловите камиони и автобуси може да достигне близо 12 хил. евро.

Тези стойности са между 4 и 10 пъти по-високи от оценката на ЕК относно въздействието на ЕВРО 7 – 180-450 евро за автомобилите и микробусите и 2800 евро при камионите и автобусите, изтъква АСЕА.

Оценките от последния анализ включват само преките производствени разходи, свързани най-вече с оборудване и инвестиции. Важно е да се отбележи, че тези допълнителни разходи не съответстват на покупните цени – вместо това те повишават още повече цените за крайните потребители. Следователно ценовите увеличения вероятно ще бъдат още по-големи от показаните в изследването стойности.

„Европейската автомобилна индустрия се ангажира с допълнително намаляване на емисиите в полза на климата, околната среда и здравето. Предложението за ЕВРО 7 обаче просто не е правилният начин, тъй като би имало изключително ниско въздействие върху околната среда на изключително висока цена“, предупреждава Сигрид де Врис, генерален директор на ACEA. „По-големи ползи за околната среда и здравето ще бъдат постигнати чрез прехода към електрификация, като в същото време по-старите превозни средства по пътищата на ЕС бъдат заменени с високоефективни модели, (отговарящи на стандарта) ЕВРО 6/VI", посочва тя.

Директни разходи от въвеждането на стандарта ЕВРО 7 според проучване на Frontier Economics. Източник: АСЕА Директни разходи от въвеждането на стандарта ЕВРО 7 според проучване на Frontier Economics. Източник: АСЕА

В допълнение към преките разходи, предложението за ЕВРО 7 ще доведе до непреки разходи, като например по-висок разход на гориво. През целия експлоатационен живот на превозното средство това може да увеличи разходите за гориво с 3,5% – което възлиза на допълнителни 20 хил. евро за камиони и 650 евро за леки автомобили и микробуси.

Тези непреки разходи – които са пренебрегнати в оценката за въздействието на ЕК – са в допълнение към преките разходи. Те биха добавили допълнителна тежест към общите разходи за притежаване на превозно средство, притискайки допълнително финансите на потребителите и бизнеса във време на ускорена инфлация и нарастващи цени на енергията, предупреждава АСЕА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още