fallback

Американската Lordstown се готви да съди Foxconn заради неизпълнена покупка на акции

Съдебните действия трябва да гарантират, че тайванската индустриална група ще завърши планирана покупка на близо 10% от акциите на електромобилния концерн

16:09 | 09.06.23 г.

Lordstown Motors планира да предприеме съдебни действия срещу инвеститора Foxconn, за да гарантира, че тайванската индустриална група ще завърши планирана покупка на близо 10% от акциите на стартъпа за електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Компанията и нейните конкуренти в сектора на електромобилите се сблъскват с проблеми, тъй като достъпът до капитал е усложнен поради нарастващите лихвени проценти и икономическата несигурност.

Изпадналият във финансова дупка производител на електромобили предупреди по-рано, че може да бъде принуден да подаде молба за защита от фалит, позовавайки се на несигурността около инвестиционна сделка за 170 млн. долара с Foxconn, чрез която тайванската компания ще държи близо 20-процентен дял в американска фирма.

В момента Foxconn притежава малко над 8% в компанията, става ясно от изчисления на Refinitiv.

Оттогава Foxconn е инвестирала 52,7 млн. долара и се въздържа от придобиване на допълнителни обеми акции, позовавайки се на нарушение на споразумението, споделя Lordstown.

В петък американският концерн, кръстен на града в щата Охайо, където е базирана, заяви в декларация, че смята, че е малко вероятно Foxconn да изпълни обещаната покупка, цитирайки писмо, което тайванската компания е изпратила на Lordstown по-рано този месец.

„Компанията вярва, че различните нарушения на инвестиционното споразумение от страна на Foxconn и моделът на недобросъвестност са причинили материална и непоправима вреда на компанията“, добавят от Lordstown в документацията.

Производителят на електромобили, чиито акции се сринаха с над 80% тази година, заяви по-рано през май, че може да се наложи да спре производството на пикапа Endurance в близко бъдеще освен ако не намери партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 09.06.23 г.
fallback
Още от Новини виж още