IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota разширява фокуса си относно водородните превозни средства до Европа и Китай

Компанията увеличава усилията да продаде 200 000 коли с горивни клетки до 2030 г.

22:13 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. ще се съсредоточи относно продажбата на камиони и автомобили, задвижвани с водород, в Европа и Китай, като част от усилията за продажба на 200 000 от тези превозни средства до 2030 г., съобщава Ройтерс, цитирайки представители на японския автомобилен концерн.

Решението бележи промяна във фокуса за автопроизводителя, основен поддръжник на идеята за превозни средства с водородни горивни клетки като алтернатива на електрическите превозни средства. Досега фокусът на Toyota падаше върху леките автомобили и северноамериканския пазар, подход, който обаче беше в застой.

Актуализацията на стратегията е първата за Toyota, откакто по-рано този месец компанията създаде звено, фокусирано върху водорода, за да разшири приложението на технологията за горивни клетки, включително в промишлено производство, генерирането на електроенергията и търговските превозни средства.

Toyota продаде малко над 3900 автомобила с горивни клетки през 2022 г., която е по-малко от 1% от глобалните ѝ продажби от около 9,5 млн. автомобила.

„Това може да е странен начин да го кажем, но 200 000 не е голямо число“, изтъква главният технологичен директор на Toyota Хироки Накаджима пред журналисти. „Вярваме, че този брой и обеми над него могат да бъдат постигнати“, добавя той.

Фокусирайки се върху Китай и Европа, където производството и търсенето на водород е по-високо, Toyota цели да намали разходите, споделя още Накаджима, добавяйки, че автомобилният производител също ще се стреми да засили връзките си с други компании.

През май Toyota и Daimler Truck Holding заявиха, че са се споразумели да си сътрудничат в областта на водородната технология и са постигнали предварителна сделка за обединяване на техния бизнес с камиони в Япония.

По-рано този месец Toyota обособи своето специално звено за горивни клетки, Hydrogen Factory, с 1350 служители.

Превозното средство с горивни клетки използва електрически двигател като стандартен електромобил, но черпи енергия от горивни клетки, където водородът се отделя от катализатор за производство на електричество.

Налагането на този тип задвижване сред потребителите е ограничено заради високите разходи и недобре развитата зарядна мрежа. Въпреки това водородните автомобили могат да се зареждат бързо и предлагат голям пробег.

Toyota представи първото превозно средство с горивни клетки преди почти десетилетие, давайки на света Mirai, нишов автомобил, който пусна на пазара в Калифорния.

В Япония, където правителството подкрепи водорода като алтернатива за енергийна сигурност, Toyota може да работи с местните власти за преход към водород при специализираните превозни средства като линейки и боклукчийски камиони, изтъква Накаджима.

Toyota заяви, че очаква глобалният пазар на коли с горивни клетки да нарасне до около 35 млрд. долара до 2030 г., повече от 15 пъти спрямо нивата от 2020 г., позовавайки се на прогноза на фирмата за пазарни проучвания Fuji Keizai.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още