IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis придоби дял от стартъп за водородни горивни клетки

По този начин автомобилният концерн вече има равен дял с другите две компании-акционери – Faurecia и Michelin

20:50 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Faurecia, компания от групата Forvia, Michelin и Stellantis са подписали обвързващо споразумение за придобиването на 33,3% дял в Symbio от страна на Stellantis, съобщава на своя сайт автомобилния концерн. Symbio е лидер в мобилните решения, свързани с водород, добит по начин, който не отделя парникови газове.

Faurecia и Michelin ще останат акционери в стартъпа с дялове от по 33,3%.

Покупката от страна на Stellantis представлява значителна стъпка в декарбонизацията на мобилната индустрия и илюстрира технологичното предимство на Symbio при иновациите за водородни горивни клетки. Добавянето на Stellantis като акционер ще даде тласък на развитието на Symbio в Европа и в САЩ, изтъква автомобилният концерн.

Symbio планира до 2025 г. да произвежда по 50 000 горивни клетки годишно в своята гигафабрика в Сен-Фон, Източна Франция. Съоръжението се очаква да бъде пуснато в действие през втората половина на настоящата година.

„Придобиването на дял в Symbio ще засили нашата лидерска позиция при превозните средства, задвижвани с водород, като подпомогне производството ни на микробуси с горивни клетки във Франция и също така служи като идеално допълнение към нашето нарастващо портфолио от електрически превозни средства с батерии“, изтъква Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis.

През 2022 г. Symbio обяви изпълнението на своя проект HyMotive, насочен към ускоряване на индустриализацията и разработването на иновации - проект, който ще позволи на компанията да достигне общ годишен производствен капацитет във Франция от 100 000 системи до 2028 г. със създаването на 1000 работни места.

Сделката подлежи на обичайните регулаторни одобрения. Нейното приключване се очаква през третото тримесечие на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още