IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Stellantis надминаха очакванията въпреки растящите запаси

Продажбите на електрически превозни средства с батерии са нараснали с 22% през първото тримесечие, изтъква компанията

12:06 | 03.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis, третият по големина производител на автомобили в света по продажби, публикува приходи за първото тримесечие, които нарастват с 14% на годишна база, подкрепени от по-високите цени на моделите и подобрената наличност при компонентите, включително полупроводниците, съобщава Ройтерс.

Въпреки това инвентарът на концерна се увеличава през тримесечието, тъй като логистичните спънки, засегнали Европа през 2022 г., все още притискат групата, която контролира марки като Fiat, Peugeot, Chrysler и Dodge. Това свива пазарния дял на Stellantis в региона.

Анализаторите на Jefferies изтъкват в бележка до клиенти, че макар приходите да се подобряват, ситуацията със запасите трябва да бъде наблюдавана внимателно.

Общите запаси от превозни средства на групата достигат около 1,3 млн. броя към края на март, което е с около 230 хил. повече спрямо края на 2022 г.

Главният финансов директор на Stellantis Ричард Палмър, който ще напусне компанията в края на юни, за да бъде заменен от Натали Найт, заяви, че концернът не е притеснен от високото ниво на запасите.

„В Европа... ние се сблъскваме с някои предизвикателства при трансформирането на инвентара на компанията в инвентар на дилърите и следователно при изпълнението на поръчките на клиентите, което все още е предизвикателство за нашия пазарен дял“, посочва Палмър.

Приходи и доставки на Stellantis през първото тримесечие. Източник: Stellantis Приходи и доставки на Stellantis през първото тримесечие. Източник: Stellantis

През първото тримесечие приходите на Stellantis се повишават до 47,2 млрд. евро спрямо 41,5 млрд. евро преди година, което е над очакваните от анализатори, анкетирани от Ройтерс, 45,5 млрд. евро постъпления. Междувременно доставките на групата се увеличават със 7 на сто до около 1,48 млн. превозни средства спрямо 1,374 млн. превозни средства за същия период на 2022 г.

В Европа доставките се увеличават с 6 на сто до 657 хил. автомобила спрямо 622 хил. превозни средства преди година. В САЩ търсенето расте с подобен темп до 509 хил. превозни средства спрямо 480 хил. коли преди година.

„По-доброто изпълнение на поръчките на полупроводници бавно, но сигурно подобрява нашия капацитет за производство на превозни средства“, подчертава Палмър.

Stellantis, която в сряда също потвърди прогнозата си за двуцифрен марж на коригираната оперативна печалба и за положителен индустриален свободен паричен поток за тази година, предоставя данни за приходите и доставките само за първото тримесечие.

Продажбите на електрически превозни средства с батерии са нараснали с 22% през първото тримесечие, изтъква компанията, добавяйки, че ще представи девет нови модела с това задвижване тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 11 месеца
Какво ги чака наивните камилчета, които повярваха, че електрокарите ще направят бедняците богаташи? То се отнася и за по-богатите, но не и за най-богатите и тия които управляват света. Независими проучвания показват, че електрокарите имат по-висок въглероден индекс от сегашните дизелови коли. Не че има значение, защото СО2 е набеден за климата. Токът също е кът, за дълго, но и за него мълчат. В един момент ще има забрана, както в Швейцария. И до там. Карайте колелета, наивници нещастници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
"инвентара на компанията в инвентар на дилърите" ... по-коректно е да се напише "складовите наличности от готови автомобили на компанията в складови наличности на дилърите" ... под "инвентар на компанията" у нас се разбира коренно различно нещо от готова продукция ... иначе по темата , за да реализират по 1,4млн коли на година трябва да имат по 1,3млн на склад ... аз също държа годишниият си обем от продажби на склад ... тези количества позволяват непрекъсваемост на доставките и продажбите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още