IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pirelli започва производство на висококачествени гуми в Саудитска Арабия

Очаква се заводът да заработи през 2026 г. и да произвежда по 3,5 млн. гуми годишно

17:30 | 26.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Pirelli се готви да започне производство на гуми в Саудитска Арабия, като е създала съвместно дружество с Държавния инвестиционен фонд (PIF) за изграждането на завод за производство, предава Bloomberg.

Очаква се заводът да започне работа през 2026 г. с годишен капацитет от 3,5 млн. броя гуми, съобщава компанията. Той ще произвежда висококачествени гуми за пътнически автомобили под марката Pirelli и също така ще създаде местен бранд, насочен към саудитския и регионалните пазари.

Базираната в Милано Pirelli и PIF ще инвестират общо 550 млн. долара, като италианската компания притежава 25% от съвместното дружество, а фондът е собственик на останалата част.

Pirelli е съсредоточена върху луксозните и електрическите автомобили и ще насочи производството директно в Саудитска Арабия в рамките на усилията си за установяване на регионален център. Компанията е основала стратегията си на най-висококачествени предложения за луксозни автомобили, които генерират по-високи маржове от стандартните продукти.

За държавния фонд PIF ходът е част от усилията му да помогне за диверсифицирането на страната от зависимата ѝ от петрола икономика. Саудитска Арабия се опитва да превърне област на западното крайбрежие близо до Джеда в център за производство на автомобили и PIF и Hyundai Motor неотдавна сключиха сделка за изграждането на завод за сглобяване на автомобили на стойност 500 млн. долара.

Pirelli е известна като доставчик на Формула 1 и с широката си гама от патенти, включващи редица технологии. Компанията съобщава, че иска да използва продуктите си, за да създаде „мрежа с други автомобили и заобикалящата инфраструктура“.

По-рано тази година италианското правителство се намеси, за да ограничи влиянието на китайския акционер Sinochem International над Pirelli, като се позова на притеснителни данни, събрани от сензори в гумите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още