fallback

Китайската Geely продаде акции на Volvo за 350 млн. долара

Групата на милиардера Ли Шуфу извърши трансакцията в отговор на опасенията на инвеститорите относно ограничения фрий-флоут

12:42 | 17.11.23 г.

Китайският автомобилен концерн Zhejiang Geely Holding Group Co., собственост на местния милиардер Ли Шуфу, набира около 350 млн. долара, продавайки част от своя дял във шведската Volvo Car AB, в отговор на опасенията на инвеститорите относно ограничения фрий-флоут (акции, които могат да бъдат публично търгувани на вторичния пазар – бел. ред.).

Geely, която притежава дялове в редица компании в Европа, е предложила приблизително 100 млн. акции на Volvo за по 37 крони (3,49 долара) за брой, съобщава Bloomberg. Това е с 9,4% под цената на книжата на шведския концерн в края на последната борсова сесия.

Продажбата следва оплаквания от анализатори и инвеститори относно малкия фрий-флоут на компанията, който оказа натиск върху акциите и подхрани високата волатилност при търговията. Volvo Car дебютира на борсата в Стокхолм преди две години при цена от 53 крони на акция.

Пласирането представлява 3,4% от емитирания акционерен капитал на Volvo Car и 4,1% от участието на Geely и допълнително разширява акционерната база, изтъква китайският инвеститор.

„Това увеличение на нашия публичен флоут и подобряването на ликвидността е от полза както за новите, така и за съществуващите инвеститори“, посочи главният изпълнителен директор на Volvo Car Джим Роуън. Geely заяви, че ще продължи да подкрепя автомобилния производител.

Цената на акциите на Volvo Car се е понижила с 14% тази година. Опасенията около нейния фрий-флоут продължават да отблъскват дългосрочните инвеститори „въпреки фундаменталната привлекателност“ на акциите, споделя по-рано този месец анализаторът на Bernstein Даниел Роеска.

Ли Шуфу притежава дялове в редица европейски компании, включително в Lotus Technology и Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc. По-рано тази година Geely сключи сделка с Renault SA за обединяване на активи за двигатели с вътрешно горене, докато индустрията навлиза в електрическата ера. Компанията придоби Volvo Car от Ford Motor Co. през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 17.11.23 г.
fallback
Още от Новини виж още