IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo и Northvolt започват строителството на съвместен завод за батерии в Швеция

Съвместното предприятие, наречено Novo Energy, се очаква да започне производство в края на 2026 г. с годишен капацитет от 50 гигаватчаса

13:42 | 03.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведските компании Volvo Cars и Northvolt стартираха изграждането на своята първа съвместна фабрика за електромобилни батерии близо до Гьотеборг, Швеция, съобщава Automobilwoche.

Съвместното предприятие, наречено Novo Energy, се очаква да започне производство в края на 2026 г. и, когато бъде напълно развито, ще има капацитет до 50 гигаватчаса годишно – неговите батерии ще могат да захранят около 500 хил. електрически коли.

При пълен капацитет фабриката ще осигури около 3000 работни места и е с площ от 130 хил. квадратни метра.

„Това е голям ден за нас, истински крайъгълен камък“, изтъква изпълнителният директор на Northvolt Ейдриън Кларк, който преди това работи в Tesla в Северна Америка и участва в създаването на гигафабриката на компанията в Грюнхайде. „Сега е важно да се привлекат повече квалифицирани работници в района на Гьотеборг, за да се ускори разширяването на завода“, подчертава още той.

Заводът на Volvo и Northvolt ще бъде свързан с електроразпределителната мрежа на оператора Vattenfall. Фабриката на Northvolt в Шелефтео ще служи като модел за новото съоръжение.

Партньорите все още не уточняват точната сума, инвестирана в завода в Гьотеборг. През 2022 г. обаче беше обявено, че компаниите възнамеряват да вложат общо 30 млрд. шведски крони (около 2,9 млрд. евро). Тази сума обаче включва и изграждането на съвместно изследователско съоръжение.

В средата на септември Volvo обяви, че ще прекрати производството на всички дизелови модели до началото на 2024 г., тъй като компанията се стреми да електрифицира своята продуктова гама.

„След няколко месеца ще бъде произведен и последният дизелов автомобил Volvo, което прави Volvo Cars един от първите традиционни производители на автомобили, предприели тази стъпка“, изтъква компанията.

Въпреки че по-голяма част от автомобилите, продадени от Volvo в Европа до 2019 г., представляват дизелови модели, през 2022 г. това задвижване съставлява едва 8,9% от общите продажби на концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
А само преди 15-20 години правителствата в Европа стимулираха автомобилите с дизелови двигатели, щото харчели по-малко гориво и отделяли съответно по-малко со2...Европейските автоконцерни вложиха десетки милиарди в разработки на дизелови двигатели.След което се оказа,че дизелите май съкс...Сега правителствата в Европа стимулират електромобилите..Дано не се получи същата ху,йня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още