IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Volvo Cars показа, че компанията е сериозна за електромобилите

Шведският концерн е продал 64 764 напълно електрически автомобила от началото на годината, като делът на това задвижване достига 16% от общите продажби

13:30 | 03.08.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars отчете 21% ръст на продажбите през юли спрямо същия месец на 2022 г., продавайки 54 165 превозни средства, съобщава Ройтерс. Това е 11-ти пореден месец на растеж на продажбите за компанията.

През първите седем месеца на 2023 г. Volvo продаде 395 856 автомобила в световен мащаб, което представлява увеличение от 18% в сравнение със същия период на 2022 г., водено от нарастващото търсене на напълно електрически или плъгин хибридни модели.

Производителят, част от групата на китайската Geely, заяви, че е продал 64 764 напълно електрически автомобила от началото на годината, което представлява ръст от 178% спрямо отчетените 23 803 броя за същото време на 2022 г. Делът на електрическото задвижване от общите продажби на компанията достига 16% спрямо 7 на сто преди година.

„Второто тримесечие на 2023 г. показа, че нещата през годината вървят по план. През последните три месеца продължихме да изпълняваме нашите цели за трансформация и постигнахме стабилен напредък“, изтъква Джим Роуън, президент и главен изпълнителен директор на концерна.

Компанията запазва курс към постигане на 40% спад на въглеродните емисии на превозно средство за периода, както и марж на оперативната печалба за годината от 8-10%.

Продажби на дребно, приходи и печалба на Volvo Cars за второто тримесечие. Източник: Volvo Продажби на дребно, приходи и печалба на Volvo Cars за второто тримесечие. Източник: Volvo

Прави впечатление, че при продажбите на нови коли за периода в Бразилия, Индонезия, Уругвай и Тайланд електромобилите и плъгин хибридите представляват 100% от регистрациите. Делът им при продажбите в Норвегия достига 99%, а в Дания и Ирландия – съответно 96% и 95 на сто. В Швеция, родината на Volvo, електромобилите представляват 78% от общите продажби на концерна.

Изцяло електрическите модели имат най-голям дял от продажбите на компанията в Коста Рика – 82%. Страната е следвана от Норвегия, където делът достига 81%. На трето място се нарежда Индонезия с 58 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 9 месеца
До: zelka007Бе ти пък.Уругвай е най-богатата държава в Южна Америка, имат БВП на глава $22к.България е с $15к..Но да се надяваме, че като успеем да се поотърсим от "освободителите" ще се понаемем и току виж ги подогоним.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
OHЯ
преди 9 месеца
Волво лесно ще увеличават продажбите , щото при китайците няма това-онова . Поръчките се доставят в рамките на два месеца , а не като БМВ да чакаш 4 години !?! за нова електричка. Абе приятеля на Пу , дрОгаря Си , добре се справя с изтласкването на една изостанала държава , в периферията . Пазаруването на Сибир не е далеч , а паметника няма да го бъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
хех ... на топ моделът им ЕХ90 са затворили поръчките . разпродали са всичко , което са планирали да произведат от първата серия ... не се търсели електрички , а друзя антиваксъре-газовици ... ?! ... м/у другото в Уругвай са водещ доставчик на автобуси ... да попипам аз , защо една южноамериканска държава може да си позволи автобуси на volvo , а богата ядрено-въглищна супер-дупер балканска сила трябва да внася китайски ?! в Уругвай се продават 52хил нови коли за 2022 , а у нас 37хил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още