IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo подписа договор за доставка на вятърна енергия за своите заводи в Швеция

Сделката с Vattenfall ще осигури на концерна възобновяема енергия за период от 10 години

15:36 | 23.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската Volvo Group подписа споразумение за закупуване на вятърна енергия от доставчика Vattenfall AB в рядка двустранна енергийна сделка в транспортния сектор, съобщава Bloomberg.

Производителят на камиони и автобуси ще купува в рамките на едно десетилетие 50% от възобновяемата електроенергия, произведена във вятърния парк Bruzaholm в южната част на Швеция, започвайки от последното тримесечие на 2025 г. Сделката е еквивалентна на около 225 гигаватчаса годишно.

„Чрез разширяване на източниците на енергия отвъд изкопаемите горива, със сътрудничество за електрифициране на процеси, които в момента се основават на изкопаеми горива, както и чрез използване на нашето електричество без изкопаеми горива и разработване на зарядна инфраструктура, ние можем да допринесем за постепенното премахване на изкопаемите горива в целия транспортен сектор“, изтъква главният изпълнителен директор на Vattenfall Анна Борг.

Въпреки че Европейският съюз (ЕС) е определил строги правила за постепенно премахване на новите автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. и намаляване на емисиите от камиони и автобуси с 90% до 2040 г., тези правила не засягат емисиите, свързани с производството на превозни средства. Блокът също така се стреми да засили така наречените споразумения за закупуване на електроенергия в рамките на своя редизайн на пазара на електроенергия, за да помогне за декарбонизирането на мрежата.

Volvo се стреми да достигне въглероден неутралитет в своята верига на стойност до 2040 г. Вятърният парк Bruzaholm ще бъде въведен в експлоатация до есента на 2025 г., когато споразумението между производителя на камиони и Vattenfall  влезе в сила.

В понеделник (22 май) Volvo подписа сделка с швейцарската компания Holcim за доставка на 1000 електрически камиона през следващите седем години. Това е най-голямото споразумение за шведите по отношение на тежкотоварните превозни средства с електрическо задвижване.

Първите 130 камиона, модели Volvo FH и Volvo FM, ще бъдат доставени през четвъртото тримесечие на 2023 г. и през цялата 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още