fallback

Сътресенията в Червено море карат Volvo да спре производството в Белгия

Фабриката в Гент ще преустанови работа за три дни поради забавяне на доставката на скоростни кутии

18:13 | 12.01.24 г. 5

Шведският автомобилен производител Volvo Car AB ще спре работа в белгийския си завод следващата седмица, тъй като атаките срещу кораби в Червено море прекъснаха веригата на доставки на компанията, съобщава Ройтерс.

Фабриката в Гент ще спре производството за три дни, след като корабите с нужния товар трябваше да бъдат пренасочени, за да се избегнат евентуални атаки в един от най-натоварените морски пътища в света, забавяйки доставката на скоростни кутии, споделя говорителка на компанията в имейл.

Volvo не очаква прекъсванията да оказват влияние върху способността на концерна да постигне глобалните си цели за търговия на едро или производство, добавя тя.

Няколко компании бяха принудени да заобиколят маршрута през Червено море на фона на атаките на подкрепяните от Иран хути, които обявиха, че няма да отстъпят, докато Израел не спре офанзивата в Газа. Конфликтът ескалира рано в петък с въздушни удари на САЩ и Великобритания срещу цели на хутите в Йемен.

В резултат на това много спедитори избягват Червено море - което се свързва със Средиземно море чрез Суецкия канал - принуждавайки корабите да пътуват по много по-дълги маршрути около Южна Африка. Tesla Inc. обяви по-рано, че ще спре по-голямата част от производството в своя завод близо до Берлин от 29 януари до 11 февруари в отговор на прекъсванията.

Повишената опасност за корабоплаването през близкия Суецки канал се случва на фона на масови закъснения в Панамския канал, друг жизненоважен канал между Изтока и Запада, дължащи се на тежка суша. Смущенията могат да удължат продължителността на пътуванията на всички видове кораби - от петролни танкери до гигантски контейнеровози, което може да доведе до увеличаване на разходите за превоз на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 12.01.24 г.
fallback
Още от Новини виж още