IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията в Червено море карат Volvo да спре производството в Белгия

Фабриката в Гент ще преустанови работа за три дни поради забавяне на доставката на скоростни кутии

18:13 | 12.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен производител Volvo Car AB ще спре работа в белгийския си завод следващата седмица, тъй като атаките срещу кораби в Червено море прекъснаха веригата на доставки на компанията, съобщава Ройтерс.

Фабриката в Гент ще спре производството за три дни, след като корабите с нужния товар трябваше да бъдат пренасочени, за да се избегнат евентуални атаки в един от най-натоварените морски пътища в света, забавяйки доставката на скоростни кутии, споделя говорителка на компанията в имейл.

Volvo не очаква прекъсванията да оказват влияние върху способността на концерна да постигне глобалните си цели за търговия на едро или производство, добавя тя.

Няколко компании бяха принудени да заобиколят маршрута през Червено море на фона на атаките на подкрепяните от Иран хути, които обявиха, че няма да отстъпят, докато Израел не спре офанзивата в Газа. Конфликтът ескалира рано в петък с въздушни удари на САЩ и Великобритания срещу цели на хутите в Йемен.

В резултат на това много спедитори избягват Червено море - което се свързва със Средиземно море чрез Суецкия канал - принуждавайки корабите да пътуват по много по-дълги маршрути около Южна Африка. Tesla Inc. обяви по-рано, че ще спре по-голямата част от производството в своя завод близо до Берлин от 29 януари до 11 февруари в отговор на прекъсванията.

Повишената опасност за корабоплаването през близкия Суецки канал се случва на фона на масови закъснения в Панамския канал, друг жизненоважен канал между Изтока и Запада, дължащи се на тежка суша. Смущенията могат да удължат продължителността на пътуванията на всички видове кораби - от петролни танкери до гигантски контейнеровози, което може да доведе до увеличаване на разходите за превоз на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 2 седмици
Англичаните заедно с Американците щяха да решат проблема и то веднага ?---- но въпреки минаха толкова месеци накрая нищо. Супер сила контролира целият свят на думи но с племена не може да се справя с някоя страна като Китай , Русия , Иран или С. Корея ще се справи. Всичко е само реклама като във филмите на практика даже с талибаните след 20 годишна война се принуди да избяга за да се спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Ташке, днес сутринта Шаро май е объркал дуупките, а при главоноги като теб, проникването е директно в мозъка и вместо стимулирането на зоната с физиологични усещания, червилото е ръгало по други, което е довело до разстройство на когнитивните ти процеси. Затова и не си отбелязала дребния факт в статията, че заводът на Волво е спрял за скоростни кутии. Знае се, че средно 65-70% от компонентите или материалите за тях, влагани във всички автомобили по света, се произвеждат в Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... нереализиран политкомисар-злобар , ежечасно дрищеш срещу България и ЕС ... айде за домашно , що теслата и волвото имат проблеми с разни електрически чарколяци от поднебесната кинкалерия , пък другите нямат такива проблеми ... за твой ужаст! у нас се произвежда всичко за една съвременна каручка , в това число и всякакви видове жила и електродвигатели ... виж в матушката депутатите се занимаваха с производството на болтчета и гайки и де се е затрила безаналоговата технология :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
Басисдагоеба! Няколко кораба от Китай запецнаха по трасето и могъщата европейска аутомотив индъстри се нассрраа! Една зелева муха-миризливка тук често се подиграва с поднебесната кинкалерия, ама без нея май разни бигшотс от двете страни на Атлантика ще се учат да произвеждат болтчета и гайки, за да си сглобяват технологичните шедьоврите в Европа. Май и по нашите земи отдавна никой не е произвеждал ни електрически, ни ръчни врътки за автостъкла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още