IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo записа рекордни продажби за 2023 г. на фона на силно търсене на електромобили

Напълно електрическите и хибридни автомобили съставляват 55% от всички продадени автомобили на Volvo в Европа през декември

17:51 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската автомобилна компания Volvo Cars е продала рекорден брой превозни средства през 2023 г., подкрепена от търсенето на електрически автомобили и стабилизирането на веригите на доставки, съобщава Ройтерс.

Броят на продадените автомобили за миналата година се е увеличил с 15% до 708 716 превозни средства, като търсенето на изцяло електрически превозни средства е особено силно и е нараснало със 70% от 2022 г., изтъкват от Volvo.

„Рекордът при продажбите е демонстрация на силното електрифицирано продуктово портфолио на Volvo в комбинация със стабилизираната верига на доставки“, добавят от компанията.

Темпът на растеж на продажбите на Volvo през декември възлиза на 4,6% в сравнение със същия месец на 2022 г., като доставките за Европа са нараснали с 4%, а тези в Китай намаляват с 6%.

Volvo, част от холдинга на китайската Geely, отчете спад в цената на акциите си с 1,4% до 30,49 шведски крони в последните часове на редовната търговия в петък, като това е най-ниско ниво на книжата на концерна, откакто се листна в края на 2021 г.

Анализаторите поставиха под съмнение силния фокус на Volvo върху електрическите автомобили, твърдейки, че общият пазар на електромобили не се представя добре и е подложен на силна конкуренция от страна на Tesla.

Напълно електрическите и хибридни автомобили съставляват 55% от всички продадени автомобили на Volvo в Европа през декември.

Очаква се концернът да отчете приходи и печалба за 2023 г. на 1 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още