fallback

Китай се ангажира да засили подкрепата си за електромобилите

Пекин представи набор от насоки за подобряване представянето на местните производители на автомобили на международните пазари

21:00 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Китай ще засили подкрепата си за индустрията на електрическите превозни средства, тъй като секторът се сблъсква с търговски ограничения от страна на Европейския съюз (ЕС) и САЩ, съобщава Bloomberg.

Министерството на търговията и на външните работи, както и митниците и четири други правителствени агенции определиха износа на електромобили като „ключов стълб“ за оптимизиране на външната търговия на Китай. Те също така публикуваха набор от насоки , които включват мерки като по-добро използване на правилата за международна търговия и ангажиране на чужди правителства за създаване на отворена и прозрачна среда за индустрията на електрическите автомобили.

Местните автомобилни производители също са насърчавани от властите да създадат отвъдгранични центрове за изследване и развитие с местни партньори, като финансовата индустрия в Китай е призована да оптимизира кредитните и международни трансакции. Не са предоставени допълнителни подробности за тази парична подкрепа.

Китай стана най-големият износител на автомобили в света през 2023 г. благодарение на производството на електрически автомобили и моделите, които продава в Русия. Това постави други пазари в състояние на повишена тревога, като през октомври ЕС започна разследване относно това дали китайската електромобилна индустрия се е облагодетелствала несправедливо от субсидиите на Пекин. Междувременно администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля повишаване на митата върху произведените в Китай автомобили, които вече подлежат на подобен налог от 27,5%.

В сряда редица китайски държавни ведомства обявиха, че също така ще помогнат за установяването на международни стандарти за електромобилите и батериите, включително това как клетките да се транспортират безопасно с железопътен транспорт.

Представителите на индустрията реагираха положително на новите насоки, като Китайската асоциация на производителите на автомобили ги определи като „много важен“ ход.

„Това насочва производителите към интернационализация и изяснява рамката за съответните правителствени агенции за подпомагане на глобалното развитие на индустрията“, изтъква Сю Хайдун, заместник главен инженер на асоциацията.

Насоките в крайна сметка ще помогнат на китайския автомобилен сектор да се интегрира по-добре в световен мащаб и да обслужва потребителите по целия свят, добавя Сю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 07.02.24 г.
fallback
Още от Новини виж още