IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BYD изостава от пазарните прогнози заради забавеното търсене в Китай

Предварителната оценка показва, че нетната печалба на концерна за 2023 г. е нараснала поне със 75% спрямо данните за предходната година

18:53 | 29.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на китайския производител на електромобили BYD не отговори на пазарните очаквания, тъй като търсенето на автомобили, захранвани с батерии, се е охладило в края на миналата година.

Предварителната оценка показва, че нетната печалба на BYD за 2023 г. е нараснала поне със 75% спрямо данните за предходната година до между 29 млрд. юана (4 млрд. долара) и 31 млрд. юана, обяви компанията в декларация, видяна от Bloomberg и подадена до борсата в Шънджън. 

Въпреки растежа, сумата изостава от средната прогноза на анализатори за 31,5 млрд. юана.

BYD продаде 526 409 напълно електрически автомобила през последното тримесечие на 2023 г., изпреварвайки Tesla като най-голям производител на такъв тип задвижване в световен мащаб. Растежът се дължи главно на много по-широката гама от по-евтини модели на компанията в Китай.

Подобно на други производители на електромобили, BYD беше засегнат от ценовата война на китайския автомобилен пазар, най-големият в света. През ноември производителят на електромобили намали цените на своите популярни модели Qin, Han и Tang с до 10 хил. юана, в опит да постигне целта си за годишни доставки.

Геополитическото напрежение също оказва натиск. BYD е една от трите автомобилни компании от Китай, които Европейската комисия проучва заради съмнения за неправомерно субсидиране от страна на Пекин.

Междувременно BYD успя да измести Volkswagen AG като най-продаваната марка автомобили в Китай през 2023 г. Продажбите на китайците на родния им пазар са нараснали до 2,4 млн. броя, показват данни на Китайския център за автомобилни технологии и изследвания. Това осигурява на компанията пазарен дял от 11%, което представлява увеличение от 3,2 процентни пункта спрямо 2022 г.

Бързият възход на BYD отразява по-голямата преднина на местните автомобилни марки в разработването на достъпни и високотехнологични електромобили, които бързо печелят международно признание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още