IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се ангажира да засили подкрепата си за електромобилите

Пекин представи набор от насоки за подобряване представянето на местните производители на автомобили на международните пазари

21:00 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще засили подкрепата си за индустрията на електрическите превозни средства, тъй като секторът се сблъсква с търговски ограничения от страна на Европейския съюз (ЕС) и САЩ, съобщава Bloomberg.

Министерството на търговията и на външните работи, както и митниците и четири други правителствени агенции определиха износа на електромобили като „ключов стълб“ за оптимизиране на външната търговия на Китай. Те също така публикуваха набор от насоки , които включват мерки като по-добро използване на правилата за международна търговия и ангажиране на чужди правителства за създаване на отворена и прозрачна среда за индустрията на електрическите автомобили.

Местните автомобилни производители също са насърчавани от властите да създадат отвъдгранични центрове за изследване и развитие с местни партньори, като финансовата индустрия в Китай е призована да оптимизира кредитните и международни трансакции. Не са предоставени допълнителни подробности за тази парична подкрепа.

Китай стана най-големият износител на автомобили в света през 2023 г. благодарение на производството на електрически автомобили и моделите, които продава в Русия. Това постави други пазари в състояние на повишена тревога, като през октомври ЕС започна разследване относно това дали китайската електромобилна индустрия се е облагодетелствала несправедливо от субсидиите на Пекин. Междувременно администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля повишаване на митата върху произведените в Китай автомобили, които вече подлежат на подобен налог от 27,5%.

В сряда редица китайски държавни ведомства обявиха, че също така ще помогнат за установяването на международни стандарти за електромобилите и батериите, включително това как клетките да се транспортират безопасно с железопътен транспорт.

Представителите на индустрията реагираха положително на новите насоки, като Китайската асоциация на производителите на автомобили ги определи като „много важен“ ход.

„Това насочва производителите към интернационализация и изяснява рамката за съответните правителствени агенции за подпомагане на глобалното развитие на индустрията“, изтъква Сю Хайдун, заместник главен инженер на асоциацията.

Насоките в крайна сметка ще помогнат на китайския автомобилен сектор да се интегрира по-добре в световен мащаб и да обслужва потребителите по целия свят, добавя Сю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още