IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започва сервизна акция, засягаща хиляди превозни средства Cybertruck

Компанията трябва да реши проблем с педала за газта, който може да бъде блокиран от вътрешната облицовка, създавайки риск за катастрофа

17:48 | 19.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. стартира сервизна акция, която засяга 3878 пикапа Cybertruck поради опасения за безопасността, съобщава BBC.

Компанията е открила проблем с педала на газта, който може потенциално да бъде блокиран от вътрешната облицовка, което създава риск от катастрофа.

BBC наскоро разговаря с източник от концерна, който изрази опасения относно безопасността на педалите на предишни модели на Tesla.

Електрическият пикап на компанията се предлага в САЩ за около 61 хил. долара, като превозното средство дебютира в края на миналата година.

Сервизната акция се отнася за пикапи, произведени от ноември 2023 г. до април.

„Заклещен педал на газта може да накара превозното средство да ускори неволно, увеличавайки риска от катастрофа“, пише Министерството на транспорта на САЩ във връзка с акцията.

Проблемът идва от подложката под педала, която може да се измести, заклещвайки педала между тапицерията.

Tesla ще отстрани проблема безплатно, става ясно от документ, подаден до регулаторите. Компанията отбелязва, че натискането на спирачния педал би трябвало да отмени подадената газ и да накара превозното средство да спре.

Според концерна при сглобяването на пикапите е използван „лубрикант“, което означава, че подложката при педала не е залепена правилно.

До момента компанията е получила две оплаквания от клиенти относно този проблем.

Tesla изтъква, че „не е запозната с никакви сблъсъци, наранявания или смъртни случаи, свързани с това“ към 15 април.

Проектът Cybertruck се сблъска с множество проблеми - включително при представянето му, когато Илон Мъск счупи прозореца му по време на демонстрация през 2019 г.

Tesla започва сервизна акция в труден момент, тъй като е изправена пред нарастваща конкуренция в лицето на китайските производители и охлаждането на интереса към електрическите превозни средства.

Продажбите на Tesla спаднаха рязко през първите три месеца на 2024 г., което доведе до поевтиняване и на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още