IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се подготвя да достави първата партида пикапи Cybertruck на клиенти в САЩ

Илон Мъск ще предаде готовите превозни средства по време на специална церемония в централата на компанията в Остин

21:37 | 30.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След двугодишно забавяне и множество производствени спънки Tesla Inc. най-накрая е готова да предаде своите първи електрически пикапи Cybertruck, вдъхновени от киберпънк класиката на Ридли Скот „Блейд Рънър“, на клиентите, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на базираната в Тексас компания Илон Мъск ще предаде първите превозни средства в четвъртък по време на специална церемония в централата на Tesla в Остин. Очаква се концернът също така да предостави ключови подробности за Cybertruck, включително неговата цена, конфигурации и батерии.

Cybertruck бележи първото навлизане на Tesla на силно конкурентния пазар на пикапи в САЩ и този ход беше посрещнат с вълнение, но също така и със силни критики и съмнения. Един анализатор предложи наскоро автомобилният производител да отмени изцяло програмата за Cybertruck, защото е малко вероятно да бъде печеливш, докато самият Мъск се оплака колко „безумно трудно“ е автомобилът да се произвежда в големи обеми. Също така не е ясно дали превозното средство, със своя необичаен дизайн, ще се хареса на собствениците на товарни пикапи, както и на компаниите за управление на търговски автопаркове.

Cybertruck ще се конкурира в сегмент, отдавна доминиран от шепа компании, които повтарят изпитани дизайни. F-Series на Ford Motor Co., Ram на Stellantis NV и Chevrolet Silverado на General Motors Co. са най-популярните големи пикапи и ежегодно присъстват в класациите за най-продавани превозни средства в САЩ.

Ford и GM започнаха да пускат и електрически модели, докато новият играч в сегмента Rivian Automotive Inc. изпревари Tesla с дебюта на своя електрически пикап R1T през 2021 г.

Всички тези пикапи трябва да се справят с различни задачи, от пренос на сено, дървен материал и други товари, до транспортиране на коне или теглене на каравани и лодки. Капацитетът за теглене и размерът на товарния отсек — както и лесният достъп до него — са ключови въпроси за потребителите, които са склонни да бъдат лоялни към марката и виждат своя пикап като инструмент за вършене на работата.

Когато Мъск представи Cybertruck през 2019 г., той каза, че ще подобри традиционния дизайн на пикапите. Предприемачът акцентира върху няколко уникални характеристики, включително бронираното стъкло и каросерията, облицована с неръждаема стомана – материал, който не се използва за екстериори на автомобили от злополучния DMC DeLorean, продаван през 80-те години на миналия век. Tesla определи началната цена на 39 900 долара и обеща, че ще превозното средство се предлага в три варианта.

След това дойде пандемията от коронавирус, недостигът на чипове, инфлацията и инженерните предизвикателства, свързани със създаването на това, което Мъск нарече „един от онези специалните продукти, които се появяват само веднъж на много време“.

Базираната в Калифорния компания за оценка на превозните средства Kelley Blue Book очаква Cybertruck да започва на цена от 50 000 долара за версията с един двигател, приблизително в съответствие с цената на електрическия Ford F-150 Lightning.

Tesla, която оттогава премахна цените и спецификациите на Cybertruck от уебсайта си, може първо да предложи по-скъп вариант с три двигателя.

Въпреки че първите доставки на Cybertruck скоро ще станат факт, малко вероятно е пикапът да влезе в масово производство поне през следващите 12 месеца. Мъск каза през октомври, че Tesla може да достигне темп на производство от 250 000 автомобила годишно някъде през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
мдаа ... ще има коледна шетня по хамериканският пазар на пикапи ... гарантирано от Мъска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още