IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са трудностите при внедряването на умни зарядни станции за дома и офиса

Липсата на планиране е сред пречките, каза Радослав Радев

10:58 | 24.04.24 г.

С увеличаването на електромобилите в България расте и търсенето на зарядни станции и тяхната интеграция в жилищни и офис сгради. Умните зарядни станции дават възможност да се интегрират в цялостната сградна система и са атрактивни за инвеститорите. Това коментира Радослав Радев, собственик и управител на компания за проектиране и инсталация на зарядна инфраструктура, в рамките на специалния мултиплатформен проект Talk24: Residential Places & Office на Bloomberg TV Bulgaria.

Основните технически предизвикателства при интегрирането на станциите за дома и офиса са липсата на планиране и съществуващата инфраструктура. „Има много сгради, построени преди появата на електромобилите, които не са предвидили подобно съоръжение. Интеграцията е сложен процес“, посочи Радев.

По думите му държавни стимули биха помогнали да се ускори преходът към електромобилността. Според Радев, когато един продукт е добър и се разпознава от потребителите, няма нужда от стимули, за да бъде предпочетен.

Процесът по изграждане на зарядна инфраструктура е сравнително административно улеснен у нас и страната ни се справя добре с нейното развитие. В момента ръстът на нови зарядни станции в процентно съотношение надхвърля този на електромобилите, коментира събеседникът.

„Стойността на един нов електромобил и на един нов автомобил с двигател с вътрешно горене до голяма степен се уеднаквява при сходни параметри. Въпросът е, че самата стойност на нов автомобил все още е висока за стандарта в България, а електрическите автомобили са още нови и няма толкова голям вторичен пазар. Това ще се промени и виждаме как броят на електромобилите расте и самият потребител се убеждава в ползите на електромобилността“, коментира гостът.

Вижте целия коментар във видеото.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още