IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nio vs. Xpeng: Коя акция биха предпочели инвеститорите?

Китайският пазар на електромобили остава най-големият, като това създава предпоставка за обособяване на силна конкуренция между местните производители

16:15 | 11.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Конкуренцията от Гуанджоу

Xpeng Inc. е водеща компания за интелигентни електромобили, която проектира, произвежда и предлага електрически модели, в които са интегрирани усъвършенствани технологии за изкуствен интелект и автономно шофиране.

Наскоро компанията обяви, че е успяла да набере 78 млн. долара в нов кръг на финансиране от правителството на провинция Гуангдун. Финансирането е предназначено да подпомогне както производството на електрически превозни средства на Xpeng, така и научноизследователската и развойна дейност в рамките на нейното звено за автономни технологии.

През януари компанията представи новите функции за автономно шофиране по магистрали. Стартъпът показа системата Navigation Guided Pilot, или NGP, която позволява на превозните средства автоматично да сменят лентата на движение, да ускоряват или забавят, да изпреварват автомобили, както и да влизат и излизат от магистрали. Функциите са част от по-широка актуализация, която позволява на клиентите да изтеглят нов софтуер чрез WiFi и напомня надграждането на операционната система на телефон. 

Рекордни продажби

През първото тримесечие компанията успя да достави рекордните 13 340 електромобила. Това представлява 487% ръст на годишна база. Силните продажби отразяват положителния импулс на растеж на Xpeng въпреки сезонното забавяне на продажбите на автомобили в цялата индустрия. Доставките през март достигат 5102 броя, което е увеличение от 384% увеличение спрямо предходната година и ръст от 130% спрямо предходния месец.

Диверсифицирани продуктови линии

Xpeng също така пусна опция за закупуване на батерия на базата на литиево-железен фосфат за своите модели. За разлика от никеловите аналози, този вид батерии са по-икономични и имат по-дълъг експлоатационен живот и при тях рискът от прегряване е редуциран.

Инвеститорите обичат акциите на Xpeng, тъй като концернът разшири продуктовото си портфолио и е в състояние да отговори на нуждите от функции за автономно шофиране.

Това би могло да привлече много потребители и потенциално да доведе до нарастване на търсенето.

Xpeng Xpeng

Заключението

Ако се погледнат профилите на двете компании, става ясно, че те не са точно преки конкуренти. Nio има силна позиция с цялостното си обслужване по отношение на батериите. Тя също така планира разширяване към други пазари и подготвя три нови електромобила плюс агресивно увеличение на производствения си капацитет.

От друга страна Xpeng поема водещата роля като компания в сегмента на интелигентите електромобили с усъвършенствани технологии за автономно шофиране и иновативни батерии.

Струва си да се отбележи, че китайският пазар на електромобили е един от най-големите в световен мащаб. Това създава предпоставка за обособяването на много компании, които да се наложат на пазара и да се конкурират помежду си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 3 години
Nio, определено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Nio или Xpeng? Отговорът е "да"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още