fallback

Интелигентното зареждане – симбиоза между електромобилите и мрежата

Все повече компании за комунални услуги и оператори на зарядни станции възприемат идеята за балансиране на мрежата чрез батериите на електрическите коли

15:44 | 05.03.22 г. 9

Докато продажбите на електрически превозни средства нарастват в глобален план, големият въпрос за операторите на електропреносни мрежи, тези на зарядни устройства и властите е как да управляват десетките милиони превозни средства без да сриват локални мрежи или да се спестят милиарди евро за надграждане на мрежата, пише Ройтерс.

Отговорът: интелигентното зареждане.

Най-просто казано, софтуерът за интелигентно зареждане позволява на собствениците на електромобили да се включват към мрежата в пиковите часове, без автомобилът да черпи енергия до времето извън пиковите часове. Това облекчава напрежението в електрическата мрежа и спестява пари на шофьорите. 

Без тази опция милиони собственици на електрически коли, които зареждат своите превозни средства след работа, биха могли да претоварят местните мрежи, причинявайки прекъсвания, предупреждава одиторската фирма EY, която изчислява, че Европа ще разполага с около 65 млн. електромобила по пътищата до 2030 г. и със 130 млн. до 2035 г.

 „Преминаването към електрическа мобилност ще бъде почти невъзможно без интелигентно зареждане“, смята Крис Пейтман-Джоунс, главен изпълнителен директор на британската компания за зарядни устройства за електромобили Connected Kerb.

С помощта на мобилното приложение на Connected Kerb всеки водач на електромобил може да зададе определена скорост на зареждане, време за зареждане и точната цена, където минимумът е 19 пенита на киловат.

„Това е много по-евтино и по-просто“, изтъква Гед О'Съливан, 65-годишен собственик на пъб, който се похвали, че е ограничил разходите за зареждане на своя плъгин хибрид с 30% чрез Connected Kerb.

Интелигентното зареждане за обществени зарядни станции е значително предизвикателство, тъй като има малко на брой такива устройства за хората, които не могат да зареждат в домашни условия, защото са принудени да паркират на улицата.

Според доклад на EY и Eurelectric Европа ще се нуждае от 9 милиона обществени зарядни устройства до 2035 г., спрямо 374 000 днес.

Близкото бъдеще също трябва да доведе до т.нар. двупосочно зареждане, или vehicle-to-grid, при което милиони шофьори на електромобили ще могат да връщат електричество към мрежата в пиковите часове.

Дори във Великобритания, където интелигентното зареждане в домовете е широко разпространено, много собственици на електромобили не знаят, че то съществува, според британския енергиен регулатор Ofgem. В САЩ само малка част от компаниите за комунални услуги го предлагат.

От друга страна малко електромобили днес са способни на подобно двупосочно зареждане. Единствено моделите на Renault и предстоящия Ioniq на Hyundai предлагат такава опция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още