IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ремонтът на електромобили е толкова скъп?

Електромобилите имат нужда от по-малко поддръжка, но ремонтът им е по-скъп

17:53 | 03.12.23 г. 26
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За собствениците на електромобили има още една изненада - ремонтът след катастрофи е скъп и продължителен, пише The Wall Street Journal. Причините за това са комплексни - обикновено поправките изискват повече резервни части, електромобилите са по-сложни от конвеционалните и по-малко хора могат да извършват ремонтите.

Тези проблеми вероятно ще се решат с течение на времето, но сега собствениците вероятно ще се стреснат от по-високите цени и по-дългото време за изчакване на ремонта. Статистиката показва още, че през миналата година ремонтът на електромобили са изисквали два пъти повече части.

Електромобилите се разглобяват по-трудно и изискват повече стъпки и предпазни мерки заради опасност от пожар с литиево-йонните батерии.

Ремонтът продължава по-дълго, защото все още малко компании предлагат резервните части - отнема 25% повече време за осигуряването им, спрямо конвенционалните автомобили. Средно ремонтът отнема 57 дни, спрямо 45 за традиционните двигатели.

Така през 2022 година ремонтът на електромобил след катастрофа е струвал средно 6587 долара, спрямо 4215 долара за всички автомобили. Това е в контраст с рекламните послания, с които търговците продават електромобилите - че експлоатацията им е по-евтина, защото не се зареждат със скъпия в последните месеци бензин, както и че се нуждаят от по-малко поддръжка.

Електромобилите не се нуждаят от смяна масло и други, типични за конвенционалните двигатели поддръжки, тоест собствениците им плащат наполовина по-малко. Но ако електромобилите се нуждаят от ремонт, той е по-скъп, допълват анализаторите. Заради тези по-високи разходи и застраховките, които плащат собствениците на електромобили, са по-високи - средно 357 долара, спрямо 248 долара за бензиновите двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 5 месеца
но защо ремонта е скъп ?! както е посочено в материалът , малко хора знаят как да ги правят все още и няма масово лицензирани производители на авточасти ... всичко е във фирмените сервизи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 5 месеца
До: scott ... има вторичен пазар , защо мислиш че няма ?! можеш дори в нашто мобиле да цъкнеш ... колкото искаш има ... ама бързо свършват , тва да не ти е дизел да седи с месеци или година ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 5 месеца
До: cyclop ... я фърли един GSM в локва и чакай да се самозапали ... ако до няколко минути не се , вадиш , подсушаваш и пак фърляш ... и така докато се самозапали ... :))) ... също така можеш да биеш с чук некоя батерия за лаптоп докато не се запали ... верно не си добре ментално ... не е истина колко си зле ... :))) ... и кой ти каза че се заменя цяла батерия при констатиране на дефект в някоя клетка ?! заменя се само клетката ... това го правят и у нас доста майстори вече ... !! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
scott
преди 5 месеца
нема страшно.елиграчките са набутани при богати гъзари, парвенюта и спекуланти на субсидии.Масов продукт те не са, немат вторичен пазар.време е богаташчетата да разъбрат, ча си били прекарани с таз техволотия и да се разлютът. след което от елколите една батерия нема да остане.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 25
cyclop
преди 5 месеца
Защото минимална деформация на батерията, която може да се получи при преминаване през всякаква неравност или при всякаква лека катастрофа, води до наложителна замяна на цялата изключително скъпа батерия. Понеже е твърде вероятно тя да се самозапали от това. Понеже всяко минаване през дълбоки локви и навлажняване на батерията, която заема целият под на "автомобила", може да наложи смяна на цялата изключително скъпа батерия. Понеже е твърде вероятно тя да се самозапали от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още