IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейството на катастрофирал с електромобил ще търси обезщетение от Tesla

Според съдията по делото вдовицата на починалия шофьор в инцидент от 2019 г. е представила достатъчно доказателства за небрежност от страна на производителя

14:55 | 22.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Процесът срещу Tesla Inc., свързан с фатална катастрофа от 2019 г., за която обвиняват функцията на американската компания за асистирано управление Autopilot, ще включва и иск срещу компанията за обезщетение за щети, постанови съдия от Флорида, позовавайки се на доказателства, които показват, че главният изпълнителен директор Илон Мъск и инженерите на персонала са знаели, че системата за подпомагане на водача е дефектна, пише Bloomberg.

Съдията е установил, че вдовицата на починалия шофьор е представила достатъчно доказателства за неправомерно поведение и небрежност от страна на Tesla и че трябва да ѝ бъде позволено да поиска от журито да изиска обезщетение от производителя на електрически автомобили, ако делото заключи, че катастрофата е по вина на производителя.

Процесът в щатския съд в окръг Палм Бийч, който многократно беше отлаган, ще противопостави твърдението на Мъск, че електромобилите Tesla са най-безопасните коли, правени някога, срещу технологични експерти, които се очаква да свидетелстват, че маркетингът на компанията подвежда шофьорите, внушавайки им измамно чувство за сигурност.

Tesla надделя в първия съдебен процес, обвиняващ нейния Autopilot за фатална катастрофа, когато журито в Калифорния оправда компанията миналия месец. Няколко дела, свързани с подобни случаи, ще се разгледат от съда през следващите месеци в Калифорния и Флорида.

Съдия Рийд Скот от окръг Палм Бийч фокусира своето решение върху предполагаемия пропуск в системата Autopilot, включващ способността му да отчита кръстосано движение. През 2016 г. шофьор във Флорида загина, когато неговият електромобил Tesla се блъсна странично в камион, пресичащ главен път – по същия начин беше убит Джеръми Банър, на 50 години, в инцидента през 2019 г.

Съдията казва, че въз основа на показанията на свидетели съдебните заседатели могат да установят, че Tesla, „чрез своя главен изпълнителен директор и инженери, е била напълно наясно с проблема с Autopilot, който не успява да отчете отсрещния трафик“, и не е направила промени в своята система - технология за подпомагане на водача през близо трите години между двата инцидента.

Скот също изтъква, че би било разумно да се заключи, че въпреки това, което Tesla е научила за недостатъците на Autopilot, тя е продължила маркетинговата си кампания „с цел продажба на превозни средства под етикета, че са автономни“.

Решението от 17 ноември беше съобщено по-рано от Ройтерс.

Законът на Флорида позволява наказателни обезщетения в случаи, в които има констатация за умишлено неправомерно поведение или груба небрежност. Наказателните обезщетения могат да достигнат суми от милиони долари, а понякога и милиарди, които се присъждат на ищците, за да бъдат компенсирани за икономическите загуби, болката и страданието.

Автомобилният производител твърди, че е действал прозрачно относно ограниченията при Autopilot, включително с предизвикателствата по засичането на коли, пресичащи пред неговите електромобили. Tesla предупреждава в ръководството за експлоатация и на екраните на автомобилите, че шофьорите трябва да бъдат нащрек и готови да поемат контрола над превозните средства по всяко време.

Мъск беше освободен от разпит по делото „Банер“ от съдия миналата година. И все пак, бивш директор по разработката на Autopilot в Tesla споделя в показания, че главният изпълнителен директор е „практичен“, „много ангажиран с дефиницията на продукта“ и „много ангажиран с вземането на определени решения относно това как трябва да работят нещата“ с Autopilot.

Tesla е изправена пред разследвания относно това дали дефектите в Autopilot са допринесли за най-малко 17 смъртни случая от юни 2021 г., както и пред регулаторни проверки и съдебни дела за твърдения, че е подвела водачите за способността на своите превозни средства да се движат самостоятелно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още