IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите забраниха сделките и строителството върху държавни земи по Черноморието

Мораториумът ще действа 12 месеца, като през това време трябва да се подготвят специализираните карти на плажовете

15:00 | 11.07.13 г. 2
Депутатите забраниха сделките и строителството върху държавни земи по Черноморието

Парламентът прие на днешното си заседание да се наложи 12-месечен мораториум върху разпоредителните сделки и строителството в зоните “А” и “Б” на държавните земи по Черноморието, след като миналата седмица се отказа от идеята да замрази събарянето на незаконно построени сгради в урбанизирани територии.

Изключения ще се правят само за инфраструктурни обекти с местно и национално значение, предвижда решението.

За 12-те месеца, през които ще действа забраната, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще трябва да проучи възможностите за създаването на национален парк “Българско Черноморие”, с който да се защитят плажовете Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос. 

Също през тази една година изпълнителната власт ще трябва да изработи и всички специализирани карти за крайбрежните ивици, които трябваше да са готови още преди няколко години.

Левицата предложи още през януари да бъде наложен временен мораториум върху разпоредителните сделки с държавни земи по Черноморието и строителството върху тях заради скандалната сделка с дюни край Несебър, но предишното Народно събрание отхвърли идеята. Тя не беше одобрена и от кметовете на няколко черноморски общини, според които подобна забрана би спряла реализацията на важни проекти.

Екоорганизации обаче смятат, че налагането на временната забрана няма да спре строителните дейности по крайбрежието, тъй като по-голямата част от земите вече са частна, а не държавна собственост. Мораториумът освен това не засяга терените – общинска собственост.

Същевременно днес депутатите приеха на първо четене и промени в Закона за устройство на територията, с които се определят отговорностите на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране.

Съгласно поправките министърът на инвестиционното проектиране ще отговаря за строителния контрол и големите проекти на стойност над 10 млн. лева, а на регионалното развитие – за общите устройствени планове на селищните образувания с национално значение и на общините по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за магистралите и жп линиите. Регионалното министерство ще има по-скоро координиращи и съгласувателни функции и ще отговаря още за европейско териториално сътрудничество и устройството на територията, развитието на пътната инфраструктура и ВиК сектора.

Междувременно кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изрази опасенията си заради приетите промени и разделянето на регионалното министерство. По думите й законовите поправки на практика изземват функции на общините и се прехвърлят към държавата, което нарушава принципът на децентрализацията на управлението.

Мнението на Фандъкова съвпада с това на Емил Савов от Националното сдружение на общините, който предупреди в предаването “Преди всички” на БНР за конфликт между новото министерство и общините по отношение на големите проекти.

Йорданка Фандъкова посочи, че е недопустимо да се създават структури и да се променя организацията в хода на изпълнението на проекти и то в края на програмния период, предаде БТА. Кметът на София очаква заявка за диалог с местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Оставили са си ги за "после", заедно с бъдещо-"национализираните" зем.земи в природните паркове /местообитанията Натута2000/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
coryolee19
преди 10 години
Сглобяеми къщи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още