IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища – имат ли нужда от стимули?

Държавата не провежда адекватна жилищна политика, според строители и посредници

17:24 | 25.11.13 г. 6
Купувачите на жилища – имат ли нужда от стимули?

Строителният бизнес отново заговори за стимулиране на купувачите на първо жилище и на новото строителство. На конференцията за имоти BalRec арх. Пламен Мирянов, управител на „Артекс инженеринг”, изтъкна, че държавата няма жилищна политика, въпреки че 80% от богатството на българина е съсредоточено в жилища.

„Няма жилищна политика за насърчаване на ново жилищно строителство, млади семейства и купувачи на първо жилище. Трябва да гледаме напред, да знаем, че сградният ни фонд се обновява и богатството на хората да бъде модерно, строено през ХХІ век”, коментира Мирянов.

По думите на Мирянов за хората е важно да намерят добри условия за финансиране и от продавача. Същевременно обаче в момента пазарът е ориентиран предимно към средния и висшия мениджмънт като основни купувачи. „Заплащането не се развива с бързи темпове, не може да се разчита само на това, че мениджърите или собствениците на бизнес ще купуват”, коментира той.

„Над 80% от националното богатство на гражданите е съсредоточено в жилищата. 100% от българите за 80% от богатството си не получават нищо от държавата”, коментира и Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти”.

По думите му този капитал не се поддържа по правилен начин, което води до свръхамортизация на жилищния фонд и загуби за стотици милиони годишно. Същевременно новото строителство е силно свито и темповете на подмяна на остарелия жилищен фонд са изключително бавни.

Участниците в конференцията призоваха и за опростяване на процедурите за кандидатстване за кредит и намаляване на бумащината.

Жилищният пазар – умерен оптимизъм за бъдещето

Като цяло участниците на пазара са оптимистични за бъдещето на пазара, който обаче е съсредоточен в четирите най-големи града на страната. Пазарите в по-малките населени места се развиват по-скоро стихийно и спорадично.

Същевременно от "Адрес" отчитат лек ръст на цените, което е видно и от данните на Националния статистически институт (НСИ) – докато през второто тримесечие повишение беше отчетено в 9 града, през третото те са 11, посочи Георги Павлов. Очакванията му са тенденцията да стане видима и в други големи градове.

Павлов отчете и ръст на сделките за първите 9 месеца на годината – в София е регистрирано повишение от 9 на сто на годишна база, в Пловдив – 17%, Варна – 12%, и Бургас – 16%. Отчита се и промяна в търсенето – клиентите предпочитат тристайни апартаменти, докато преди се насочваха към двустайните.

По думите му все повече купувачи искат да сменят жилището си с по-добро и да се възползват от сегашните ценови нива. Близо 15 на сто от купувачите през тази година са купили жилище с инвестиционна цел, а не защото имат нужда, една четвърт от сделките са се осъществили без компромис в цената, останалите – с минимална отстъпка, а в някои случаи сделка се е сключила на по-висока от офертната цена, каза още той.

Пламен Андреев, управител на Planex, допълни, че покрай кризата хубавите имоти са се изчерпали и вече се готвят планове за осъществяването на нови проекти. „Уроците от кризата трябва да ни научат да сме по-внимателни към проектите и по-разумни  в очакванията си”, коментира той, като допълни, че възстановяването на пазара ще продължи и през следващите две-три години.

„Нямаме защо да си заравяме главата в пясъка и да твърдим, че пазарът е добре. Пазарът в момента е в застой. Интересът е намалял значително и успехът на проектите зависи от това колко прецизно са направени”, добави той.

Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates, изтъкна, че на пазара доминират местните купувачи и няма спекуланти. Клиентите освен това вече знаят какво искат и подхождат по отговорно към сделките с имоти, включително и към взаимоотношенията си с банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 10 години
Е много ясно, че строителите ще искат държавни стимули за купувачите на първо жилище - нали веднага ще вдигнат яко цените. Навсякъде по света, където са опитвани подобни стимули, цените са скочили. Гърция е най-пресният пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
mick
преди 10 години
"Над 80% от националното богатство на гражданите е съсредоточено в жилищата. 100% от българите за 80% от богатството си не получават нищо от държавата" Това е глупост, обратното е вярното - за 80% от богатството си българите почти не плащат данъци и заради това и не получават нищо от държавата. Всеки един имот генерира годишен доход 5-10% от цената на имота в повечето случаи този доход директно се консумира от собствениците. За този доход и потребление собствениците не плащат почти никакви данъци. Но пък искат да получават насреща нещо от държавата, защо? Защо държавата да плаща за инфраструктура около имотите на собствениците, за кефа им, след като те плащат смешно ниски данъци? Че и искат допълнителни стимули? Реално в момента тези които работят и имат малко собственост са ощетени, защото с техните данъци се оправя инфраструктурата около имотите на олемите собственици, които плащат символични данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Ето ви стимул - Нормализиране на данък имоти. Ще има пари за инфраструктура, ще има много по-добро качество на живота.. Хората няма да държат неизползвани и рушащи се имоти. Всъщност така ще имаме много по-ефективна икономика. Ще има и работа за строителните фирми - вярно, за ремонти - както на инфраструктура, така и на частни имоти, а не за ново строителство, но какво от това - все е работа. Вярно няма да могат да правят по хиляди проценти печалба, но ще имат достатъчно печалба.Стига с тия моркови. Че друго освен балони не направиха при имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
Купувачите на Жилища имат нужда от Още малко "Медийни" Стимулии ще препускат като през 2008 год , че даже и по-бързо ;)Случва се само Това,което Вече се е случвало , друго не е измислено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Стимулите са по високи доходи за населението! То ще е двигателя на този пазар а не шепата ни отбрани милиардери! Докато вкупом се стискат и плащат /за бизнеса иде реч/ на хората си, колкото да не умрат от глад и студ, е глупаво да очакват движение нагоре. И не само на този пазар ще е така. Ще трябва да се молят гастербайтерите, да не им хрумне да си останат там където работят когато измрат родителите им, щото англичани тук масово няма да прииждат от тук нататък дори за 5 евро квадрата. Много ги лъгаха местни "бизнесмени" и ги обираха ***. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
pepince
преди 10 години
Стимули, стимули...колко да са стимулите. Купувачите искат качествено строителство, добра инфраструктура, нормални цени за стандарта на живот в България, поносими лихви по ипотечните кредити (до 5%)...и некои други дребни детайли и всичко ще си дойде на мястото, тогава ще започнем да се отлепяме от дъното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още