IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 мита и 5 истини за продажбата на жилище

Да се прави ли ремонт преди продажбата, важни ли са цветовете, трябва ли специална подготовка на имота - брокери предлагат отговорите

10:10 | 06.04.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Снимка: www.freeimages.com

Ако решите да продадете жилището си, може да чуете най-различни съвети от всички. За съжаление, не всички те са правилни, а грешната информация може да доведе до загуба на време и пари. Брокери на имоти, взели участие в проучване на американския сайт за сделки с имоти Zillow.com, обобщават пет основни мита за пазара на имоти – разбиването им може да помогне да продадете по-бързо имота си.

Мит номер 1: Трябва да се направи ремонт на кухнята и банята преди продажбата.

Истината: Въпреки че кухните и баните могат да увеличат стойността на жилището, надали ще получите голяма възвръщаемост от инвестицията, ако направите основен ремонт точно преди продажбата.

Козметичните подобрения, от друга страна, може да ви помогнат да продадете жилището на по-висока цена. Нови кухненски плотове или нови уреди може да се окажат подходящата „примамка“, за да привлечете купувач. Проверете сравними оферти във вашия квартал, за да се ориентирате какво трябва да направите, за да сте конкурентни.

Мит номер 2: Екстериорът не е толкова важен, колкото интериорът.

Истината: Купувачите често правят бързи преценки, често само на базата на външния вид на даден имот. Затова фасадата е много важна.

„Много от купувачите, с които работя, правят предварителни проучвания в интернет или отиват на място да погледнат отвън имота, преди да потърсят услугите ни“, коментира Бик де Каро, брокер на имоти от Вирджиния. „Ако имотът изглежда зле, а дворът е занемарен и затрупан с ненужни боклуци, има вероятност изобщо да не влязат в къщата.“

Добрата новина е, че не е нужно да се хвърлят много пари, за да се постигнат големи промени на външния вид на имота. Може да започнете, като окосите тревата, подрежете живия плет и разчистите всякакви натрупани излишни вещи. Срещу относително скромна сума пък може да боядисате предната врата, да сложите нова табелка с адреса, да засадите малко цветя или да сложите нова стилна външна лампа.

Мит номер 3: Ако домът ми е чист, не е нужно да правя специални аранжировки.

Истината: Чист и подреден дом е добра първа стъпка, но все повече продавачи на жилища прибягват до услугите на професионални декоратори и така вдигат прага. Вече не е достатъчно просто да заметете стъпалата и да приберете мръсните дрехи за пране.

Специалистите по интериорен дизайн се опитват да направят имота привлекателен за широк кръг купувачи с различен вкус. Те могат умело да намерят начини да подчертаят предимствата на жилището и да скрият недостатъци. Така например специалистът може да препоръча да се махнат щорите от прозорец с хубава гледка или да се замени двойното легло с по-малко, за да изглежда спалнята по-голяма. Често специалистите „обезличават“ имота, като прибират семейни снимки или мебели. Ако пък вече сте се изнесли, те могат да донесат мебели, за да покажат за какви цели се използват стаите.

Естествено, не е нужно да ангажирате професионални декоратори. Трябва обаче да сте готови да приложите някои от техните тактики, за да продадете имота.

Ако специалната аранжировка на имота е масова практика във вашия район, неподготвената ви къща може да „бледнее“ пред останалите предложения на пазара. Ако пък не е масова практика, имотът ви ще изпъкне повече.

Мит номер 4: Вече не са модерни гранитни плотове и неръждаеми стоманени уреди.

Истината: Мнозинството купувачи все още търсят гранитни плотове и неръждаеми уреди. Харесват се също кварцови и мраморни плотове.

„Повечето купувачи избягват неща, които изглеждат стари“, споделя Дрю Блумфийлд, брокер на имоти от Аризона. „Когато планирате дизайна на дадено пространство, трябва да решите – за себе си ли го правя или за препродажба? Ако не планирате да се изнасяте скоро, може да декорирате, както си пожелаете. Ако има вероятност жилището да се озове на пазара в рамките на следващите 2-3 години, насочете се към елементи, които допадат на масовия вкус – неутрални цветове на боите и плочките, подходящи и актуални уреди.“

„Наскоро продадох къща, чиято кухня е била реновирана преди 12 години, а всички си мислеха, че това е направено съвсем скоро, защото собствениците бяха избрали непреходни елементи – кухненски шкафове от тъмен клен, гранитни плотове и неръждаеми уреди.”

Мит номер 5: Повечето купувачи могат да приемат цветове на боите, които не харесват.

Истината: Преместването е трудоемък процес и макар и повечето купувачи да знаят, че могат да пребоядисат стените, просто не им се занимава и с това.

Затова едно от най-важните неща, които може да направите, за да освежите имота си, е да положите един нов слой неутрална боя. Неутралните цветове също стоят по-добре на снимките в интернет – откъдето повечето потенциални купувачи ще добият първата си представа за жилището ви.

Независимо дали ще наемете работници да боядисат или сами ще свършите работата, изчисленията сочат, че по всяка вероятност инвестицията си заслужава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
кви кухни бре, кви каунтъртопс...дай му на нашенеца да плаща за идеални части и за шпакловка и замазка, и оттам да ремонтира, да ремонтира - та да се привърже за имотчето си за цял живот (не само финансово)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
начи...един вид гранитните плотове са сериозен фактор, който променя цените на пазара??? Абе...нема да коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
LANDLORD 31
преди 9 години
Тези директно внесени мнения от щатите са ми много смешни. Тукашният пазар на имоти, няма нищо общо с техния. Особено това за гранитните плотове и стоманените уреди ме изкърти! Пълна смехория. Ако искате да разберете нещо повече за българския пазар на НИ, четете Бисерка Маринова, а не някакви директно и лошо преведени текстове в инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Ти на себе си като типичен представител на средностатистическия българин ли гледаш? :)) Това че ти си купувал въз основа на рационални критерии не означава, че повечето хора правят същото!Скоро бях с една позната да и помогна да си намери апартамент и беше готова да купи едно напълно неподходящо жилище само заради хубавите кухненски мебели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
rover
преди 9 години
Изобщо не се връзвам на статията. Когато съм купувал къща, съм гледал дали изглежда солидно, да няма нарушена геометрия на покрива, да няма пукнатини, дали има здрава неподдала ограда... Иначе сума пари трябва да се вкарат за тези ремонти. Изобщо не ме интересува състоянието на живия плет, тревата, дърветата, кухненския плот и шкафове. Защото първите ще се пресадят, изкоренят и подстрижат, а *** ще ми струват един камион и трима души за един ден. Плотове, шкафове, мебели - всичко заминава на ***. Боядисването прави лошо впечатление, като опит с малко пари да се замажат нещата. По-добре е купуване на ниска цена и тотален ремонт.Тази статия я изтрийте веднага, напълно безсмислена е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
theforce
преди 9 години
По-неадекватна статия отдавна не бях чел. При това, нашия пазар е толкова болезнено изкривен в момента, че едва ли има и 5% общо с американския. А брокери и продаващи, които могат да споделят своя опит и да дадат съвети, има на всяка крачка. Защо просто не попитате тях, вместо да се превеждат случайни материали. А иначе за драмите на нашия пазар може да се изпише много - дисбалансите, странностите, излишъците и дефицитите на пазара ни са добре познати на всеки който малко или много има допир с материята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Похватите описани в статията са абсолютно универсални! Повечето купувачи на имоти и в България и в Америка са аматьори, които лесно се хващат на евтини трикове, като боядисване, изчистване на имота и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
Avalaon
преди 9 години
Защо се дават все примери от чужбина ? Социалнанат и икономически реалности, а от там и стереотипите на търсене са коренно различни ! дори , нямат нищо общо . Пък дори и съвети от американски брокери са посочени ? Да дойдат тук да продадат къщурка със същите похвати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още