IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

Банковата криза и промените в Закона за потребителския кредит карат хората да търсят по-голяма сигурност чрез покупка на имот

10:19 | 09.09.14 г. 12
Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция заради ниските нива на лихвите по депозитите и заради притеснението на хората покрай ситуацията с КТБ. Това коментира за БТА кредитният консултант Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Според данните на кредитните консултанти в последните месеци има съществено раздвижване на пазара на имоти ръст на сделките за покупка на имоти. По думите на Тошев това все още не прави пазара "пазар на продавача" - все още купувачите са по-малко и има доста оферти за предлагане на жилища.

Това съотношение обаче започва да се променя и най-вероятно от следващата година ще видим по-осезаем ръст на цените на недвижимите имоти, прогнозира Тошев. Като причини за това явление той посочва изчерпване на най-търсените на пазара имоти - двустайните апартаменти с добри локации в големите градове, както и сериозния спад на лихвите по депозитите.

Голяма част от хората са притеснени заради ситуацията около КТБ, теглят пари от банките и купуват имоти, защото са решили, че имотът е по-сигурна инвестиция, която в момента би могла да им носи и по-висока доходност, отколкото ако държат парите си в банка, коментира Тошев.

Така на пазара на жилищни имоти отново имаме покупки с инвестиционна цел - нещо, което бе изчезнало в последните години. Фактор за раздвижване на търсенето на жилища и то най-вече при новото строителство, е и това, че след строителния бум сега са много по-малко новостроящите се жилищни сгради. Започва да се усеща недостатъчност на предлагането на имоти в новопостроени сгради, затова и статистиките на агенциите
за недвижими имоти показват в някои райони на страната повишаване на цените на имотите ново строителство, коментира Тошев.

Основно се търсят двустайните апартаменти в големите градове с добра локация, с добро качество на строителството и с добри комуникации. В София виждаме и увеличение на търсенето на тристайни апартаменти, а в по-малките градове и останалите областни центрове тристайните апартаменти водят в списъка на най-предпочитани за покупка жилища, коментира кредитният консултант.

Влиянието на промените в Закона за потребителския кредит

Тошев коментира и последствията от приемането на промените в Закона за потребителския кредит в средата на годината. Според него вече е ясно, че цената на кредитите не е намаляла въпреки административното отпадане на някои такси.

С промените в закона отпаднаха таксата за усвояване на кредит и таксата за годишно обслужване на кредит. Не може обаче нормативно да се променя цената на дадена услуга, така че забраняването на тези такси у нас не доведе до намаляване на цената на кредита, а просто в част от офертите на банките тези такси смениха името си или влязоха в лихвата, посочи Тошев.

С промените отпадна и таксата за предсрочно погасяване на кредит, което бе дългоочаквано от потребителите. Заради спецификата на закона това важи за суми до 75 000 евро, а за кредити над този размер таксата за предсрочно погасяване остава, обясни Тошев. За всички останали кредити - и по нови, и по стари договори, таксата за предсрочно погасяване отпадна, отбеляза експертът.

С премахването на таксите за усвояване на кредита и за годишно обслужване виждаме оферти от финансови институции, които имат изключително малка финансова тежест в началото на заема - при неговото одобрение и отпускане се взема такса максимум до 100 лв., но пък за сметка на това лихвата е малко по-висока, посочи консултантът.

Други банки пък са избрали варианта да увеличат таксата за разглеждане на документи и одобрение на кредит и тя може да се движи в рамките от 0,5 до 1 процента от размера на кредита, но затова пък лихвата по кредита след това е малко по-ниска, отколкото при заемите с първоначално малки такси, очерта картината Тошев. Според него това дава голямо разнообразие от видове оферти.

Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 8
OPASEN
преди 9 години
Цените на имотите удариха дъното миналата година - може още 1 година да ходят по дъното, но след 2-3 години ще видите и по-големи ръстове, защото пазарът се променя! Всъщност, моментът за апартамента е точно сега, но все още простолюдието не го разбира, а сметката е супер проста: да се живее под наем и да държиш пари в Банка си е чиста загуба на повече от 100 лева на месец !!! Нормално е хората, които са чакали спад на имотите, да се активизират, но има опасност да изчакат още малко и да не купят дъното - анализът ми не е предпоставка за сделка :-)) Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
lozkhris
преди 9 години
Doh....Такива статии ги четем от 6 години вече. *** то месец не минава без да се пуснат поне 2 затрашителни публикации на тема " ау, имотитИ зеха да растат! КупувайтИ щот шса вдигЪт вечИ"....Пффф !! Това не е 2006-7 и НЯМА ДА БЪДЕ !!! Сделка с имот се прави от и със тези, които имат кеш !! Което па значи, че цената я определят пак те, с парите.И вместо да се пускат подобни кухи статии - някой да помисли какво ще стане ако руснаците масово започнат да напускат Черноморитето...Оставете Софето, ами Варна и надолу, цузамен с Бургас и бетонните джунгли... да не се окаже, че отведнъж са станатали градове-призраци....Те тогава ще видиме кон боб яде ли.... Щот сме големите Юръпейци...и много ни знаят устите....Тогава да видим какъв медиен и брокерски ентусизъм ще кипи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Странна е активността на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ, смята Минасян:Това не е негова работа. В законите за БНБ и за кредитните институции действително се отрежда мястото и на съдебната система при обявяването на окончателен фалит или ликвидация на банката, но това става с предложение на БНБ, а БНБ е независима институция и не е желателно да има такъв род намеси. Към всичко това се прибавя и съмнението доколко главният прокурор е достатъчно добър специалист по финанси и по банки, та да може да преценява къде какво е необходимо и как да се прилага. Това, което досега знаем е, че активността, която предприема прокуратурата е много повече съмнителна."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Почна да ме гложди съмнението че това е била целта на занятието "Умишлен фалит на КТБ".И ако е истина, че това е крайната цел, значи в действителност главният виновник и причинител не е Пеевски, не е престъпната империя на Ахмед Доган или Русия, а европейските масони, които много удобно се настаниха във властовите позиции, държани доскоро само от национални предатели русофили.Как ви се струва тази хипотеза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
аз имоти нямам на морето, за кво са ми .. :)) а ЕU за кво е виновно ли, ами виж там разцъкай малко защо руските туристи няма да идват и ще разбереш, а друго на ръка е не дай си боже да стане някоя патаклама на Черно море може и ние да намажем някоя "приятелска заблудена натовска" ракета по тиквите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 3
fixun
преди 9 години
"Ако тази несигурна обстановка продължи, експертът прогнозира увеличение на сделките с имоти" - то затова последните 5 години докато обстановката беше несигурна видяхме такъв ръст на имотите! Аман от такива кухи ***, т.е. експерти и платени публикации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
4ervenkre10
преди 9 години
Нема да видите туристи благодарение на вашата кухота, ЕУ кво е виновно че рушите и цените ви за надути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 5
melon
преди 9 години
Нормално е по това време да има ръст на сделките с имоти. Всяка година е така. Нормално е и да се изкарва това, като голяма новина, с цел манипулиране на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
на тея пак им се привиждат ръстове, щом никой не купува на некви нереални цени и се почва - "Ръст, жилищата поскъпват, не знам си кво, ала бала .." особено на морето, където и туристи вече нема да видиме благодарение на кухото EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 4
avramcho
преди 9 години
нормална новина за хората с Пари!Дилемата Имот или сълзи от "високодоходен" депозит дава знак .хората са два вида:Хора с Парихора с Мнение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още