IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

Банковата криза и промените в Закона за потребителския кредит карат хората да търсят по-голяма сигурност чрез покупка на имот

10:19 | 09.09.14 г. 12
Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция заради ниските нива на лихвите по депозитите и заради притеснението на хората покрай ситуацията с КТБ. Това коментира за БТА кредитният консултант Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Според данните на кредитните консултанти в последните месеци има съществено раздвижване на пазара на имоти ръст на сделките за покупка на имоти. По думите на Тошев това все още не прави пазара "пазар на продавача" - все още купувачите са по-малко и има доста оферти за предлагане на жилища.

Това съотношение обаче започва да се променя и най-вероятно от следващата година ще видим по-осезаем ръст на цените на недвижимите имоти, прогнозира Тошев. Като причини за това явление той посочва изчерпване на най-търсените на пазара имоти - двустайните апартаменти с добри локации в големите градове, както и сериозния спад на лихвите по депозитите.

Голяма част от хората са притеснени заради ситуацията около КТБ, теглят пари от банките и купуват имоти, защото са решили, че имотът е по-сигурна инвестиция, която в момента би могла да им носи и по-висока доходност, отколкото ако държат парите си в банка, коментира Тошев.

Така на пазара на жилищни имоти отново имаме покупки с инвестиционна цел - нещо, което бе изчезнало в последните години. Фактор за раздвижване на търсенето на жилища и то най-вече при новото строителство, е и това, че след строителния бум сега са много по-малко новостроящите се жилищни сгради. Започва да се усеща недостатъчност на предлагането на имоти в новопостроени сгради, затова и статистиките на агенциите
за недвижими имоти показват в някои райони на страната повишаване на цените на имотите ново строителство, коментира Тошев.

Основно се търсят двустайните апартаменти в големите градове с добра локация, с добро качество на строителството и с добри комуникации. В София виждаме и увеличение на търсенето на тристайни апартаменти, а в по-малките градове и останалите областни центрове тристайните апартаменти водят в списъка на най-предпочитани за покупка жилища, коментира кредитният консултант.

Влиянието на промените в Закона за потребителския кредит

Тошев коментира и последствията от приемането на промените в Закона за потребителския кредит в средата на годината. Според него вече е ясно, че цената на кредитите не е намаляла въпреки административното отпадане на някои такси.

С промените в закона отпаднаха таксата за усвояване на кредит и таксата за годишно обслужване на кредит. Не може обаче нормативно да се променя цената на дадена услуга, така че забраняването на тези такси у нас не доведе до намаляване на цената на кредита, а просто в част от офертите на банките тези такси смениха името си или влязоха в лихвата, посочи Тошев.

С промените отпадна и таксата за предсрочно погасяване на кредит, което бе дългоочаквано от потребителите. Заради спецификата на закона това важи за суми до 75 000 евро, а за кредити над този размер таксата за предсрочно погасяване остава, обясни Тошев. За всички останали кредити - и по нови, и по стари договори, таксата за предсрочно погасяване отпадна, отбеляза експертът.

С премахването на таксите за усвояване на кредита и за годишно обслужване виждаме оферти от финансови институции, които имат изключително малка финансова тежест в началото на заема - при неговото одобрение и отпускане се взема такса максимум до 100 лв., но пък за сметка на това лихвата е малко по-висока, посочи консултантът.

Други банки пък са избрали варианта да увеличат таксата за разглеждане на документи и одобрение на кредит и тя може да се движи в рамките от 0,5 до 1 процента от размера на кредита, но затова пък лихвата по кредита след това е малко по-ниска, отколкото при заемите с първоначално малки такси, очерта картината Тошев. Според него това дава голямо разнообразие от видове оферти.

Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Масово имотите се ползват единствено като куче-касичка. Щото данъците върху имотите/сградите/ са символични. А при земеделските земи и горите въобще няма данъци, даже има субсидии.Така икономика не може да има. Всички стоят и чакат. В същото време - няма пари за инфраструктура, няма работа. Всичко се разпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още