IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да обжалва решението на ЕК за заменките на гори

Страната има срок от една година да оцени спорните сделки и да се опита да възстанови неправомерната държавна помощ

10:58 | 07.11.14 г.
България няма да обжалва решението на ЕК за заменките на гори

България няма да обжалва решението на Европейската комисия, с което се иска анулиране на заменки с горски имоти в периода 2007 – 2009 година, става ясно от стенограмата на последното заседание на служебния кабинет.

Земеделският министър Васил Грудев обаче обяснява пред своите колеги, че все още не е ясно какви задължения ще произтекат за България от това решение.

„Става въпрос за 132 сделки, които ние имаме една година да бъдат оценени и да направим анализ за разликите между цените на горите, които са били заменени”, коментира той.

Всяка сделка ще бъде разглеждана сама за себе си, обяснява още земеделският министър пред своите колеги. Оценката ще бъде правена от независими извършители на базата на площите, които са били заменени, тяхната пазарна оценка към момента на замяната, както и промяната на предназначение, ако има такава.

След като бъде направена тази оценка държавата ще поиска сумата да бъде възстановена от предприятията, на които е дадена неправомерната държавна помощ, става ясно от думите на служебният министър. Където разликата между стойността на заменените имоти е под 200 хил. лева, тази помощ не може да бъде обявена за неправомерна държавна помощ, допълва той.

От стенограмата става ясно, че е в мандата на служебния кабинет да се обяви решението дали ще се обжалва становището за неправомерна държавна помощ на ЕК и решението не може да бъде прехвърлено към новото правителство. 

Припомняме, че проверката на ЕК за скандалните заменки започна още през есента на 2010 година. Опасенията са за неправомерна държавна помощ, заради разликата в стойността на заменените имоти. В посочения период са правени замени на апетитни имоти в морски и планински курорти срещу земя с по-ниска стойност в останалите части на страната, посочват от Комисията. 

Две години по-късно се заговори, че ще има сериозни санкции за страната заради тях и още тогава позицията на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов беше, че страната няма да обжалва наказателна процедура на Брюксел, защото реално е извършено нарушение на правилата.

Опасенията на управляващите тогава бяха, че страната няма да успее да възстанови големите суми, каквито се очаква да са разликите между цените на земенените имоти и парите ще бъдат удържани от европейските субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още