fallback

15 сгради в София са одобрени по програмата за саниране досега

Очакванията са до края на лятото да започне обновяването на първите сгради по програмата

12:27 | 24.03.15 г. 6

15 жилищни сгради в София са одобрени по Националната програма за саниране досега, съобщи в ефира на ТВ7 главният архитект на столицата Петър Диков. За тях предстои да бъдат изготвени технически паспорти, обследване и проекти.

Общо заявленията за участие в програмата до този момент са около 70. Диков уточни, че създадените сдружения на собствениците в София са повече от 100.

Припомняме, че по програмата за саниране ще бъдат отпуснати над 1 млрд. лева безвъзмездно. За участие в нея обаче трябва да кандидатстват сдружения на собствениците в жилищните сгради с над 36 апартамента.

В момента тече избор на проектантски фирми, като до изтичането на крайния срок на 18 март 36 фирми са подали заявления за участие в тази процедура.

Договорите за възлагането на обследването и изготвянето на технически паспорти вече са разработени, но предстои тепърва да се изготвят и образците на договорите за изпълнението на строителните дейности, уточни още Диков.

Неговите очаквания са в столицата към края на май да бъдат избрани и първите изпълнители на проекти и така до края на лятото може да започне и обновяването на първите 15 жилищни сгради, одобрени за участие в програмата.

Главният архитект на София посочи още, че в столицата по програмата за саниране участват не толкова панелни сгради, а изградени по техниката едроплощен кофраж. Повечето заявления са от комплексите „Дружба“, „Младост“, „Люлин“ и „Надежда“.

В национален мащаб по програмата към момента са подписани 161 тристранни договора за саниране на жилищни сгради между областните управители, Българската банка за развитие (ББР) и сдруженията на собствениците. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА. Пред ББР подадените заявления са 392.

Най-активни са жителите на Благоевград и Хасково при равномерно териториално разпределение на интереса, каза Нанков.

До миналата седмица има възложени около 10 процедури за обществени поръчки за обследване на сгради в Кюстендил, Благоевград и Хасково. До около месец, ако няма обжалвания, се очаква да започнат обследванията, допълни Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 07.09.22 г.
fallback