IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 сгради в София са одобрени по програмата за саниране досега

Очакванията са до края на лятото да започне обновяването на първите сгради по програмата

12:27 | 24.03.15 г. 6
15 сгради в София са одобрени по програмата за саниране досега

15 жилищни сгради в София са одобрени по Националната програма за саниране досега, съобщи в ефира на ТВ7 главният архитект на столицата Петър Диков. За тях предстои да бъдат изготвени технически паспорти, обследване и проекти.

Общо заявленията за участие в програмата до този момент са около 70. Диков уточни, че създадените сдружения на собствениците в София са повече от 100.

Припомняме, че по програмата за саниране ще бъдат отпуснати над 1 млрд. лева безвъзмездно. За участие в нея обаче трябва да кандидатстват сдружения на собствениците в жилищните сгради с над 36 апартамента.

В момента тече избор на проектантски фирми, като до изтичането на крайния срок на 18 март 36 фирми са подали заявления за участие в тази процедура.

Договорите за възлагането на обследването и изготвянето на технически паспорти вече са разработени, но предстои тепърва да се изготвят и образците на договорите за изпълнението на строителните дейности, уточни още Диков.

Неговите очаквания са в столицата към края на май да бъдат избрани и първите изпълнители на проекти и така до края на лятото може да започне и обновяването на първите 15 жилищни сгради, одобрени за участие в програмата.

Главният архитект на София посочи още, че в столицата по програмата за саниране участват не толкова панелни сгради, а изградени по техниката едроплощен кофраж. Повечето заявления са от комплексите „Дружба“, „Младост“, „Люлин“ и „Надежда“.

В национален мащаб по програмата към момента са подписани 161 тристранни договора за саниране на жилищни сгради между областните управители, Българската банка за развитие (ББР) и сдруженията на собствениците. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от БТА. Пред ББР подадените заявления са 392.

Най-активни са жителите на Благоевград и Хасково при равномерно териториално разпределение на интереса, каза Нанков.

До миналата седмица има възложени около 10 процедури за обществени поръчки за обследване на сгради в Кюстендил, Благоевград и Хасково. До около месец, ако няма обжалвания, се очаква да започнат обследванията, допълни Нанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
slavipr
преди 9 години
Имам чувството, че повече им трябва на тия дето го предлагат от колкото на наистина нуждаещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
slavipr
преди 9 години
Кажи ми БЕ къде има детска болница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ceneto
преди 9 години
тия дето организират санирането явно им е належащо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
пъУни глупости пишеш. Всеки се обръща със зов за помощ. Е кой да му помогне бе, тя тази държава да не е някакъв неизчерпаем източник на блага? Социалните служби навсякъде са.. по-добре да не стигаш до там. Нямало било детска болница КО? НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
slavipr
преди 9 години
Вчера гледах едно предаване :ничия земя; На края хората се обърнаха с зов за помощ.Не се обръщаме за помощ към държавата, защото се казва България, ако се казваше другояче щяхме да молим. Тези думи ми направиха много силно впечатление.Та мисълта ми е,че има много по важни и належащи проблеми от колкото санирането. Примерно не е ли срамно .че в нашата държава няма детска болница,че нашите родители живеят на гара вместо в старческия дом който се строи забележете 30 години. Това са една хилядна част от проблемите. Засрамете се, харчете пари за наистина належащи неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
"Седи глей сеир" е казал народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още