fallback

Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

Промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили, смята министърът

09:06 | 12.11.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Реалната цена на винетките е 150 лева. Това мнение застъпи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV.

„Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние са необходими повече инвестиции. Знаем, че за много хора 150 лева биха били социално непоносима цена. Затова приехме по-малко увеличение", заяви министърът. 

Според нея е било грешка, че цената на винетките не е била променяна от 2008 г. насам. „По-правилно щеше да бъде, ако цената бе увеличавана с по 5-10 лева всяка година и да няма шок за шофьорите“, коментира Павлова.

„В другите държави няма винетна такса, но пък там има пътен данък. Той е голям и се инвестира в пътища. При положение че нямаме такъв, имаме винетки това е начин за събиране на пари и реинвестирането им в пътища“, заяви още министър Павлова.

На въпрос защо Румъния има по-добри пътища от българските Павлова отговори, че северните съседи имат различна пътна система от нашата – например една магистрала, докато в България има изградени 800 км. магистрали. Освен това по думите ѝ пътищата в Румъния били по-некачествени от българските.

„Хем сме най-бедната държава, хем искаме най-добрите пътища. Няма как с магическа пръчка да направим най-хубавите пътища", допълни още Павлова.

Според нея промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили.

Припомняме, че в сряда правителството обяви, че цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3,5 тона се повишава от 67 на 97 лева.

Приходите ще бъдат със 73 млн. лв. повече на година, заяви пред Нова телевизия инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет  на агенция "Пътна инфраструктура".

Това е брутният приход, поясни Лазарав, допълвайки, че може и изобщо да не се достигне до тази сума, ако намалее купуването на винетки като обем. Освен това той заяви, че всяка година се предоставят около 190 хил. годишни винетки за социално подпомагане, което е на стойност 12 млн. лв., а по новите разчети те ще станат 18 млн. лв. През април обаче Павлова бе заявила, че в близките години няма да се повишава цената на винетките. „В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на инспектиране на критични участъци, предвидени за спешен ремонт при виадукта на 67-ми километър на АМ "Тракия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
fallback