IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

Промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили, смята министърът

09:06 | 12.11.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

Реалната цена на винетките е 150 лева. Това мнение застъпи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV.

„Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние са необходими повече инвестиции. Знаем, че за много хора 150 лева биха били социално непоносима цена. Затова приехме по-малко увеличение", заяви министърът. 

Според нея е било грешка, че цената на винетките не е била променяна от 2008 г. насам. „По-правилно щеше да бъде, ако цената бе увеличавана с по 5-10 лева всяка година и да няма шок за шофьорите“, коментира Павлова.

„В другите държави няма винетна такса, но пък там има пътен данък. Той е голям и се инвестира в пътища. При положение че нямаме такъв, имаме винетки това е начин за събиране на пари и реинвестирането им в пътища“, заяви още министър Павлова.

На въпрос защо Румъния има по-добри пътища от българските Павлова отговори, че северните съседи имат различна пътна система от нашата – например една магистрала, докато в България има изградени 800 км. магистрали. Освен това по думите ѝ пътищата в Румъния били по-некачествени от българските.

„Хем сме най-бедната държава, хем искаме най-добрите пътища. Няма как с магическа пръчка да направим най-хубавите пътища", допълни още Павлова.

Според нея промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили.

Припомняме, че в сряда правителството обяви, че цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3,5 тона се повишава от 67 на 97 лева.

Приходите ще бъдат със 73 млн. лв. повече на година, заяви пред Нова телевизия инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет  на агенция "Пътна инфраструктура".

Това е брутният приход, поясни Лазарав, допълвайки, че може и изобщо да не се достигне до тази сума, ако намалее купуването на винетки като обем. Освен това той заяви, че всяка година се предоставят около 190 хил. годишни винетки за социално подпомагане, което е на стойност 12 млн. лв., а по новите разчети те ще станат 18 млн. лв.

През април обаче Павлова бе заявила, че в близките години няма да се повишава цената на винетките. „В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на инспектиране на критични участъци, предвидени за спешен ремонт при виадукта на 67-ми километър на АМ "Тракия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева"===Това пък кой от Вашингтон и го каза? Ама как пък така я закръгли тая сметка точно на 150 !? Някоя друга стотинка няма ли нагоре или надолу? :)))) Защото досега никой не е успял да обясни как точно се разходват парите от винетки и пътен данак /няма друга държава хем с винетки хем с *** данак/!? Може би се търсят пари за пълнене на анерикански джобове в .....енергетиката например или да се покрият дупки оставени от огромни кражби извършени не много отдавна !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Колкото повече пада цената на горивата толкова повече пада ДДС-то от тях в бюджета. Дупката явно е голяма, щом вдигат винетките и искат да порязват служебните коли за ДДС за горивата с новите промени в закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 21 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
тая *** така се е изказала се едно ми прави компромис, като ми продава винетка за 97 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Предназначението на държ.монет.банки е да печатат пари които се инвестират в инфраструктура и т.н.(мултипликатора на Кейнс) - http://solidbul.eu/?p=3421 Но тъй като сме пред свършен факт първо трябва забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Изобщо не е лишена от основания такава хипотеза и сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
А аз прогнозирам нов Народен съд, ама не спуснат от победителите във ВСВ, а местен, истински!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 10 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Аз съм поддръжник на идеята на Рузвелт за Глас Стийгъл, да се печатат пари за проекти. Не случайно след неговите почти четири мандата са въведени два мандата , щото като се яви някой с акъл и банките залязват!Ама ме е яд, че нашите послушковци са станали нагли, нагли, ама нагли!Гласуват 4 лева за пенциите, искат 100 лева винетка!Ами първо държавата да се научи да уважава хората си, после да иска от тях!Теле от вол суче ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 18 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Аз прогнозирам, че каквото "спечелят" от пивишената цена Венетка-та, ще го загубят в постъпленията от акциз и ддс в/у горивото. Чисто и просто, средностатистическия бългрин, каквото имаше възможност да даде като данъци на държавата отдааавна вече го е дал, всеки натиск за допълнително "стригане" , ще е вече на месо , т.е. ще засяга обезпечението на самото физ. оцеляване при мн хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още