IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

Промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили, смята министърът

09:06 | 12.11.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

Реалната цена на винетките е 150 лева. Това мнение застъпи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV.

„Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние са необходими повече инвестиции. Знаем, че за много хора 150 лева биха били социално непоносима цена. Затова приехме по-малко увеличение", заяви министърът. 

Според нея е било грешка, че цената на винетките не е била променяна от 2008 г. насам. „По-правилно щеше да бъде, ако цената бе увеличавана с по 5-10 лева всяка година и да няма шок за шофьорите“, коментира Павлова.

„В другите държави няма винетна такса, но пък там има пътен данък. Той е голям и се инвестира в пътища. При положение че нямаме такъв, имаме винетки това е начин за събиране на пари и реинвестирането им в пътища“, заяви още министър Павлова.

На въпрос защо Румъния има по-добри пътища от българските Павлова отговори, че северните съседи имат различна пътна система от нашата – например една магистрала, докато в България има изградени 800 км. магистрали. Освен това по думите ѝ пътищата в Румъния били по-некачествени от българските.

„Хем сме най-бедната държава, хем искаме най-добрите пътища. Няма как с магическа пръчка да направим най-хубавите пътища", допълни още Павлова.

Според нея промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили.

Припомняме, че в сряда правителството обяви, че цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3,5 тона се повишава от 67 на 97 лева.

Приходите ще бъдат със 73 млн. лв. повече на година, заяви пред Нова телевизия инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет  на агенция "Пътна инфраструктура".

Това е брутният приход, поясни Лазарав, допълвайки, че може и изобщо да не се достигне до тази сума, ако намалее купуването на винетки като обем. Освен това той заяви, че всяка година се предоставят около 190 хил. годишни винетки за социално подпомагане, което е на стойност 12 млн. лв., а по новите разчети те ще станат 18 млн. лв.

През април обаче Павлова бе заявила, че в близките години няма да се повишава цената на винетките. „В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на инспектиране на критични участъци, предвидени за спешен ремонт при виадукта на 67-ми километър на АМ "Тракия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 34 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А пък реалната цена на невъзможността на правителството на ГЕРБ да направи никакви реформи е около няколко МИЛИАРДА лева всяка година.Вместо да се вдигат винетки, данъци, налози, акцизи и прочее..., ще излезе по-евтино да се махне това правителство и да се сложи такова, което е способно да направи необходимите реформи за да спрат всички видове източвания на националния бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
м.р.ъ.с.н.а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Ми щото е *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Кхъ кхъ, австрийците НЯМАТ винетка, тя е за чужденци прекосяващи Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Немците нямат ни винетки, ни тол-такси ни нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 0
prectical
преди 8 години
Защо се цензурира думата к.о.м.у.н.и.с.т каква е тази цензура като по времето на тези диваци. Лилето павлова, боко, цвъци и всички политици са точно такива синове и дъщери на разни к.о.м.у.н.и.с.т.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 1
prectical
преди 8 години
Еми да нека да крадът. Дано да откраднат дори 100 милярда. Тоя народ заслужава да си тъне в мизеря и да бъде грабен цял жиовт. Не ги лустрирахме 90та година и сега си правят както преди каквото искат ***. А народа нека да си прави симпатични протести нека му увеличават винетки данъци такси а грабителите да си водят любовниците по знайни и незнайни места. 1 лев данък няма да платя в тая *** страна. От днес съм и аз социално слаб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не може да се каже по-точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 45 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 8 години
Нека не се заблуждаваме, че повишението на цената на винетките има каквото и да било общо с пътища, поддръжка, инфраструктура и т.н. Управляващите имат спусната директива да откраднат твърди примерно 10 млрд. лв. от бюджета всяка година и понеже не влизат достатъчно от икономиката, се измислят такива милиционерски номера, като винетки, данък "уикенд" и т.н. Догодина, като съвсем няма да има откъде, ще видим изведнъж как много спешно трябва да се изтеглят нови 5-6-10 млрд. външен дълг, понеже трябва "да усвояваме европроекти", иначе "ще ни накажат да плащаме повече".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 37 rate down comment 0
djigita
преди 8 години
Проблемът в случая е не цената на "Минетката" ( която е не основателно висока спрямо инфлациите през годините ), а че парите няма да отидат по предназначение, тоест яма да отидат за подобряване на пътната инфраструктура ( какъвто беше в началото смисъла на новия данък ), а ще отидат при полицаи, съдии, дИпутати, И ДРУГИ *** НА ОБЩЕСТВОТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още