IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

Промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили, смята министърът

09:06 | 12.11.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Павлова: Реалната цена на винетките е 150 лева

Реалната цена на винетките е 150 лева. Това мнение застъпи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред bTV.

„Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние са необходими повече инвестиции. Знаем, че за много хора 150 лева биха били социално непоносима цена. Затова приехме по-малко увеличение", заяви министърът. 

Според нея е било грешка, че цената на винетките не е била променяна от 2008 г. насам. „По-правилно щеше да бъде, ако цената бе увеличавана с по 5-10 лева всяка година и да няма шок за шофьорите“, коментира Павлова.

„В другите държави няма винетна такса, но пък там има пътен данък. Той е голям и се инвестира в пътища. При положение че нямаме такъв, имаме винетки това е начин за събиране на пари и реинвестирането им в пътища“, заяви още министър Павлова.

На въпрос защо Румъния има по-добри пътища от българските Павлова отговори, че северните съседи имат различна пътна система от нашата – например една магистрала, докато в България има изградени 800 км. магистрали. Освен това по думите ѝ пътищата в Румъния били по-некачествени от българските.

„Хем сме най-бедната държава, хем искаме най-добрите пътища. Няма как с магическа пръчка да направим най-хубавите пътища", допълни още Павлова.

Според нея промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 г. след въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили.

Припомняме, че в сряда правителството обяви, че цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3,5 тона се повишава от 67 на 97 лева.

Приходите ще бъдат със 73 млн. лв. повече на година, заяви пред Нова телевизия инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет  на агенция "Пътна инфраструктура".

Това е брутният приход, поясни Лазарав, допълвайки, че може и изобщо да не се достигне до тази сума, ако намалее купуването на винетки като обем. Освен това той заяви, че всяка година се предоставят около 190 хил. годишни винетки за социално подпомагане, което е на стойност 12 млн. лв., а по новите разчети те ще станат 18 млн. лв.

През април обаче Павлова бе заявила, че в близките години няма да се повишава цената на винетките. „В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на инспектиране на критични участъци, предвидени за спешен ремонт при виадукта на 67-ми километър на АМ "Тракия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 18 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Сигурно е ирония.Другият вариант е да съм гербист и да викам на бялото черно за да защитавам новото дране на одрания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Надявам се, че влагаш ирония тук... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 31 rate down comment 0
to66e
преди 8 години
И реалното възнаграждение на моя труд трябва да е над 2000лв ама не ми ги дават......Пълните дупки в бюджета. Това на всеки вече е ясно.Нали все пак трябва да храним *** и да плащаме на ченгетата 20 заплати при пенсиониране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Братле, тъкмо си мислех може ли да има някой по-*** от Лилето...Ти мене не ме мисли как ходя, аз и винетка съм си платил а и предимно карам колело
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 23
sdar
преди 8 години
Абе стига сте бляли, нека стадото да се успокой, нали министър Павлова казва че скоро няма да има ново увеличение на винетките. Отделно, да не се подценява постижението, че винетката не стана 150лв. а само 97лв. Да се радваме че минахме по-тънко. А за това какви били заплатите, ами такива са защото вървим по пътя на прехода и реформите, работа трябва и патриотизъм, да работим за държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 36 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Глупава тьотка. Сума ти данъци събират покрай автомобилите и горивата, данъци нямало. Лошото е, че сега наистина ще почнат да увеличават цената с всяка година. Гарантирано от ГРОБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 0
Kaoru
преди 8 години
ОК признавам опитах, но не успях. Няма как да се изтрае тая девойка. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
"Реалната цена на винетките е 150 лева "Ако правим оценка според потребностите, за да достигнем до "реална" цена на винетките, нека да направим и оценка спрямо потребностите за "реална" цена на издръжка на живот!Така погледнато "реалната" цена на издръжка, погледната през минимална заплата според мен е 800 лева.Дайте обаче да не си говорим за "реални" потребности и да не спекулираме с тях, защото пътната инфраструктура, със сигурност стои след храната и мизерията пред, която е изправено 70-80% от населението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis15
преди 8 години
Куц аргумент, ама ше хоим пеш тогава, хасфалта това онова,ама нашата икономика е 10 пъти по-малка от австрииската и около 30-40 пъти по-малка от немската. Със средна заплата от 500 стовки айде дай 150 за тва и още толко за застраховка и кво ше ядеш ? Да не влизаме пак там за останалите сметки за разходи, че с моита 3ойка по математика на человек му тряят около хилка минимум в България повтарям Минимум.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 0
khao
преди 8 години
нито един от аргументите и не струва и половин седмична винетка .... 150 лева!?!, че в Австрия е 170 лева, при 3 пъти по голяма пътна мрежа... без да смятам колко взимат бачкаторите и това че се намира в Алпите.... Аз следвах нйната логика на изчисления и стигнах до 50 лева реална цена :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още