IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топката за такса "смет" е в полето на бизнеса и общините

Методиката за определянето на таксата съгласно принципа "замърсителят плаща" не е готова заради липса на консенсус, обясни финансовият министър

14:45 | 01.04.16 г. 1
Топката за такса "смет" е в полето на бизнеса и общините

Министърът на финансите Владислав Горанов прехвърли отговорността за новата методика за определянето на такса „смет“ на общините и бизнеса.

В отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Вили Лилков за методиката Горанов посочи, че членовете на работната група, която трябваше да изработи правилата, така и не са стигнали до консенсус.

Той допълни, че финансовото министерство е подготвило промени в Закона за местните данъци и такси и има готовност да го внесе в Министерския съвет до края на април. Промените обаче са свързани с разнообразяване на основите, на базата на които се изчислява таксата, а не с пълно въвеждане на принципа „замъсителят плаща“, стана ясно от изказването на министъра на финансите. Причината – взаимоизключващите се становища на работодателските организации и общините.

Припомняме, че с поправки в Закона за местните данъци и такси от 2013 г., които влязоха в сила от 1 януари 2014 г., беше отменена възможността размерът на такса “смет” да се определя на базата на данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена.

В изпълнение на тази разпоредба беше създадена работна група към Министерството на финансите, която подготви нова методика за определяне на таксата и съответните законови поправки. Те обаче не бяха внесени в Министерския съвет, нито в предишното Народно събрание.

През 2014 г. парламентът пак направи промени в Закона, с които задължи Министерския съвет, съвместно със Сдружението на общините, да разработи до 30 март 2015 г. методика за определянето на такса “смет”. В началото на 2015 г. отново беше създадена работна група, която в срок до 25 февруари трябваше да е подготвила новите правила.

Групата обаче така и не постигна единодушие.

Горанов обясни, че през миналата година на два пъти са изпращани текстове до членовете на работната група – през май и през ноември, по които консенсус не е постигнат. Основното опасение на общините е, че ще изгубят приходи, а бизнесът и гражданите настояват таксата да се определя на базата на реалното замърсяване.

През 2014 г. Министерството на финансите предлагаше три варианта за определяне на таксата “смет”. Първият предвиждаше да се измерват количествата отпадъци за всеки имот. Второто предложение предвиждаше да се определя такса “смет” на базата на броя и вместимостта на необходимите съдове, а третото – спрямо броя на обитателите на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
"Горанов обясни, че през миналата година на два пъти са изпращани текстове до членовете на работната група през май и през ноември,..."Ауууу, тия са се скъсали от работа! Истината е, че министерството подкрепа общините, но не иска да го каже ясно и заради това протака, едно просто решение. Няма да говоря, че ако за София може да се говори за някаква сложност(пак абстрактна, но хайде), то за масовото общини няма никакви проблеми да се въведе, какво пречеше в населените места до 10 хил. души да е въведено вече? Да, някои общини, които не искат да си мръднат пръстта ще изгубят, но означава ли, че трябва да продължаваме да товарим коректните платци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още