IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички сгради ще подлежат на задължително сертифициране за енергийна ефективност

Задължителната периодична проверка за енергийна ефективност ще се извършва в по-кратки срокове

14:57 | 07.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Парламентът прие единодушно на първо четене с 83 гласа "за" промени в Закона за енергийната ефективност, с които се разширява обхватът на сградите, подлежащи на задължително сертифициране, чрез включването на всички сгради в експлоатация.

За задължителното сертифициране на сгради за обществено обслужване е въведен минимален праг от 250 кв. м разгъната застроена площ, предаде БТА.

Ще се прилагат изисквания за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки, при закупуване и наемане на сгради от публични възложители от централната администрация за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия. 

Задължителната периодична проверка за енергийна ефективност ще се извършва в по-кратки срокове. Честотата на инспекциите е различна и е определена в зависимост от вида на използваното гориво и инсталираната мощност на водогрейните котли.

С измененията в Закона се правят и промени в Закона за енергетиката, свързани с издаването, прехвърлянето и отменянето на сертификатите за произход на електрическата енергия, произведена при високоефективно комбинирано производство.

В законопроекта са предвидени изменeния и във връзка с постигането на националната цел за енергийна ефективност до 2020 г. Въведена е възможност за изпълнение на националната кумулативна цел чрез алтернативни мерки.

Допълнени са правомощията на Министерския съвет и министъра на енергетиката във връзка с разработването и приемането на Национална програма за ускорена газификация.

С измененията в българското законодателство се транспонират разпоредбите на европейски директиви.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Веск
преди 7 години
Все тая. Приходите от ел. енергия не може да свалите. Няма начин. Просто след покупката на реакторите за Белене НЕК има нужда от пари. Много интересно как ще намалите и приходите и на ЕРПтата след санирането като на другия ден посланици от ЕС ще възстановят статуквото - казано по-ясно ще се вдигне цената на тока. Да не говорим за приходи от ДДС в бюджета и т.н. Хубаво нещо е енергийната ефективност и санирането ама в равновесна система и то ако ти иде отвътре. А то не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още